ANGELOS...Τα πορτραίτα του αποτελούν μια άλλη ιστορία που πρέπει να ξαναέρθει στο φως σαν μια σπάνια και σπουδαία τέχνη στον χώρο της ζωγραφικής.

Τα πορτραίτα του ANGELOU(Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ).

Τα πορτραίτα του μοναδικού ζωγράφου ΑΓΓΕΛΟΥ(ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ) είναι μια άλλη ιστορία που πρέπει να ξαναέρθει στο φως σαν μια σπάνια και σπουδαία τέχνη στον χώρο της ζωγραφικής.

Ο ζωγράφος αποδεικνύεται τέλειος κάτοχος και γνώστης της σύγχρονης πραγματικότητας σε σχέση με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, εώς την παραμικρότερη λεπτομέρεια της. Όταν καλείται να επικεντρωθεί και να απεικονίσει ένα πρόσωπο, γνωρίζει επακριβώς όλες τις συνισταμένες που συνθέτουν την ύπαρξη που θέλει να αποτυπώσει πάνω στον λευκό καμβά. Πρώτα από όλα τοποθετεί το πρόσωπο μέσα στον στρόβιλο της βουής των γεγονότων που ζεί και το βλέπει να περιστρέφεται παρατηρώντας το από όλες τις οπτικές γωνίες που παίρνει πάνω στην αγωνία του να συναντήσει την ευτυχία και να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής. Έτσι το μαθαίνει πολύ καλά. Γνωρίζει το πεδίο των γνώσεων του, τα αισθήματα του, την ψυχολογία του όπως την έχουν διαμορφώσει οι διάφορες κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις της εν γένει συμπεριφοράς του μέσα στον κόσμο...Τι νοσταλγεί και τι επιδιώκει να επιτύχει, τις θυσίες που έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλει προκειμένου να κατακτήσει το επάγγελμα του, τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, τα κρυφά του όνειρα και το κυριότερο την δύναμη και την ενέργεια της ψυχής του. Αφού με παρατήρηση και διαίσθηση, συλλέγει όλο αυτό το υλικό και το περιεχόμενο στο θυσαυροφυλάκιο του νου του, αρχίζει και συνθέτει με φωτοσκιάσεις και άυλα χρώματα την μορφή που θέλει να παραδώσει οριστικά στον παρόντα και μέλλοντα χρόνο σαν αποτύπωμα ψυχής που κάποτε έζησε, προσπάθησε, χάρηκε και ευτύχισε περνώντας από τα μέρη μας. Η εικόνα του προσώπου που ζωγραφίζει είναι εντελώς μοναδική σε κάθε πορτραίτο που παρουσιάζει γιατί εντελώς διαφορετική είναι η βάση των καταστάσεων που διαμόρφωσαν την ψυχή του και εν τέλει την μορφή του. Αν κοιτάξεις λίγο πιο προσεχτικά τα πορτραίτα του ΑΓΓΕΛΟΥ θα καταλάβεις ότι τίποτα δεν μένει κρυφό, όλα αρμονικά βρίσκονται απέναντι σου και σε πληροφορούν για τα πάντα, εξαρτάται βεβαίως από τι ιδέα έχεις για τον εαυτό σου και πόσο του επιτρέπεις να δει και να συνειδητοποιήσει. Εν πάση περιπτώσει τα πορτραίτα αυτά με την πάροδο των χρόνων πλουτίζουν τις γνώσεις σου και σου γεννούν συναισθήματα χαράς, λύπης, αισιοδοξίας και ελπίδας, ότι κάτι τελικά και εδώ στον έρημο αλατότοπο τραβάει τον δρόμο του. Γίνεται κάτι σαν μια καινούρια γέννηση πάνω στον καμβά του πίνακα που πάντα ξεκινάει από το περιεχόμενο.

🖌Πορτραίτο της ΕΛΕΝΗΣ ΜΕΝΕΓΑΚΗ με τον νεογέννητο γιό της Άγγελο. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο του ΑΝΤΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ.📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο του Στρατή Παττακού. 📍Ιδιωτική συλλογή.

Τα πορτραίτα του ANGELOU(Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ).

Στα πορτραίτα του Άγγελου το περιεχόμενο ζωής του εκάστοτε εικονιζόμενου παγιώνει σιγά σιγά την εξωτερική μορφή του. Το περιεχόμενο είναι σαν πολύτιμος σπόρος που εμφυτεύεται στα φιλόξενα εδάφη της έμπνευσης του ζωγράφου και ύστερα σιγά σιγά η μορφή ξεπροβάλει σαν πανώριο, λαμπερό δεντράκι στην επιφάνεια της γής, αιώνια κρυσταλλωμένο στον ορατό κόσμο, κουβαλώντας όλες τις εμπειρίες από το παρελθόν, το παρόν και φορτωμένο με τους χρυσούς καρπούς ενός ευοίωνου μέλλοντος. Η δημιουργία ενός αληθινού πορτραίτου είναι μία καινούρια γέννηση, που πάλλεται από ζωή και συναισθήματα και έχει σκοπό να κατανικήσει την φθορά του χρόνου και να εγχαραχθεί για πάντα στην μνήμη των ανθρώπων. Μέγιστη τέχνη αυτή να δημιουργείς με χρώματα, σχήματα, φωτοσκιάσεις και υφές το αποτύπωμα της ύπαρξης διαφόρων ανθρώπων και να το παραδίδεις στην αθανασία...

Ιερουργείς, δεν ζωγραφίζεις απλώς.

Γ.Ν ΜΑΝΙΩΤΗΣ 

🖌Πορτραίτο της ΦΟΥΛΗΣ ΧΡΟΝΗ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της ΕΥΑΣ ΧΡΟΝΗ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΚΕΡΟΣ-ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΥ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της συγγραφέως Marija Dordeska. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της ΕΡΙΕΤΤΑΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ-ΛΑΤΣΗ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της μικρής ΛΑΟΥΡΑΣ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο της μικρής ΒΑΛΕΡΙΑΣ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο του μικρού ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. 📍Ιδιωτική συλλογή.

🖌Πορτραίτο του πατέρα του ζωγράφου. 📍Ιδιωτική συλλογή.

"Όπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τον έρωτα και τον φόβο του θανάτου, έτσι και η Τέχνη δεν μπορεί να ξεφύγει από την ομορφιά της ζωής και την τραγικότητα του ανθρώπινου πεπρωμένου. ANGELOS