ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΡΟΝΟΣ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ.

ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΡΟΝΟΣ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ📖ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.

ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΡΟΝΟΣ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΟΝΗ.

Πεζά κείμενα με κρίσεις και εντυπώσεις από μεγάλους ποιητές που άφησαν έντονο αποτύπωμα στο κοινωνικό και πνευματικό χώρο της πατρίδας μας, αναμνήσεις από σπουδαία μνημεία της χώρας μας, θεατρικό κείμενο που διαπραγματεύεται το θέμα του θανάτου, συνεντεύξεις και άλλα πολλά πνευματικά θέματα που συνδέουν την αρχαιότητα με το παρόν. 

Παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων και περιηγήσεις με λυρική ματιά στα στενά της πρωτεύουσας. 

Γιάννης Γούνας 

"Προσπαθώ η σχέση μου με τον χρόνο να είναι μια σχέση συμφιλίωσης. Αν μερικές φορές επινοώ λογής ιστορίες για να τον ξεγελάσω, το κάνω συνειδητά, γνωρίζοντας εκ προοιμίου πως ο ίδιος θα συνεχίσει να τρέχει και χωρίς εμένα. Άρα δημιουργώ μύθους και παραμύθια. Το παραμύθι είναι απαραίτητο στη ζωή μας, με την έννοια της ελπίδας ή ακόμη και της παρηγοριάς. Μιλώντας για παραμύθι, μου έρχεται στο μυαλό ο στίχος του Νίκου Γκάτσου, ο μελοποιημένος από τον Σταύρο Ξαρχάκο, που λέει: 《Μίλα, μου αγαπούλα μου/παραμύθια πούλα μου》".

Συνέντευξη με τον ποιητή ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΟΝΗ με αφορμή το νέο του βιβλίο "ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΡΟΝΟΣ" από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ.

🔴Πως επιλέξατε τα θέματα σας στον τόμο "Αειθαλής Χρόνος" με τα πεζά σας κείμενα;

Β.Χ: Τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί δεν είναι και τόσα πολλά οπότε δεν υπήρχε και θέμα μεγάλων επιλογών. Ο επιμελητής της έκδοσης Θανάσης Νιάρχος και οι εκδόσεις Καστανιώτη είναι εκείνοι που ουσιαστικά έκαναν την τελική επιλογή των κειμένων. Εξάλλου η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στις εκδόσεις Καστανιώτη.

"Δεν σας κρύβω πως η εικόνα είναι ίσως το στοιχείο που με επηρεάζει εντονότερα και συχνότερα. Οτιδήποτε υπάρχει τριγύρω μου, είτε είναι δραματικό, ευχάριστο, δυσάρεστο, μελαγχολικό, είτε είναι κωμικό, μαγικό, δύσμορφο-δεν έχει σημασία τι-, αν με συγκλονίσει ή με επηρεάσει, θα το συγκρατήσω ως εικόνα. Χάρη σ'αυτή την εικόνα θα υπάρξουν σκέψεις που συχνά μεταποιούνται σε ένα ποίημα".

🔴Ποιά η διαφορά ανάμεσα στον πεζό και ποιητικό λόγο και η λειτουργία γραφής σας στις δυο αυτές περιπτώσεις;

Β.Χ: Ο πεζός λόγος δεν είναι τόσο βασανιστικός και ρέει με μεγαλύτερη ευκολία σε αντίθεση με την ποίηση όπου η εξεύρεση της κατάλληλης λέξης απαιτεί περισσότερο ψάξιμο. Στον πεζό λόγο περιγράφεις με άνεση και δίχως χρονικούς περιορισμούς ενώ αντίθετα στην ποίηση η γραφή πρέπει να είναι συμπυκνωμένη και οι λέξεις είναι εκείνες που πρωταγωνιστούν και που προσφέρουν ερμηνείες και διαφορετικές αναφορές και μεταφορές στον αναγνώστη. Ένα μεγάλο μέρος των κειμένων μου όπως θα παρατηρήσατε ήταν κατά παραγγελία δίχως βέβαια να μου στερήσουν την ελευθερία στην έκφραση και την περιγραφή. Στις περιπτώσεις όμως αυτές υπάρχει για μένα και μια ιδιαίτερη γοητεία γιατί ενώ υπάρχουν πολλά κοινά δεν παύουν όλες οι προσωπικότητες να είναι μοναδικές και να εκφράζουν την δική τους ατομική φιλοσοφία. 

🔴Μέσα στο βιβλίο σας "Αειθαλής Χρόνος" βρίσκεται και ένα θεατρικό έργο. Γιατί αισθανθήκατε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε και την θεατρική γλώσσα;

Β.Χ: Αν η γλώσσα του μονόλογου ήταν θεατρική δεν έγινε ύστερα από ιδιαίτερη μελέτη. Ξεκινώντας να γράφω σε στίχους κάποιες σκέψεις αντιλήφθηκα πως ένας βομβαρδισμός σκέψεων πήγαινε το ποίημα παραπέρα όπου μια λεπτομερέστερη περιγραφή θα ήταν απαραίτητη. Έτσι η περιγραφή ενός θανάτου με όσες σκέψεις αυτός δημιουργεί και ότι άλλο δημιουργεί, ήταν μια ευκαιρία για μένα να εκφράσω με απόλυτο σεβασμό στην θρησκεία και την παράδοση την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αφήνοντας ταυτόχρονα στον αναγνώστη να συνεχίσει τον μονόλογο προσθέτοντας και την δική του προσωπική φιλοσοφία.

🔴Μου έκανε εντύπωση η ομιλία σας για τον Τάσο Λειβαδίτη και πόσο πολύ έχετε αφομοιώσει τα μυστικά της ποίησης του. Μιλήστε μας για αυτή την πνευματική σχέση.

Β.Χ: Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ένας γίγαντας ποιητής που αναμφίβολα με γοήτευσε και εξακολουθεί να με γοητεύει με τους στίχους του. Δεν ξέρω πόσο έχω και αν έχω αφομοιώσει τα μυστικά της ποίησης του, όπως λέτε, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως πέρασα πολύ χρόνο για να διέλθω αράδα-αράδα τους στίχους του και να καταλήξω στο ποίημα που έχετε διαβάσει. Δεν προσέθεσα την παραμικρή δική μου λέξη παραμένοντας πιστός στο δικό του λεξιλόγιο και θέλω να πιστεύω πως εξέφρασα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό την φιλοσοφία του περί του κύκλου της ζωής. Αυτό το θέμα περί της ανθρώπινης ύπαρξης είναι ίσως εκείνο που μας κάνει να συγγενεύουμε πνευματικά σε έναν μεγάλο βαθμό.

Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού για το βιβλίο του Βαγγέλη Χρόνη "Αειθαλής Χρόνος".

Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού για το βιβλίο του Βαγγέλη Χρόνη "Αειθαλής Χρόνος".

🔴Η αναφορά σας στους σπουδαιότερους ποιητές της χώρας μας δείχνει ότι είστε τέλειος κάτοχος του λογοτεχνικού τοπίου. Τι σας ωθεί κάθε τόσο να φέρνετε στο φως της επικαιρότητας τα μυστικά της λειτουργίας τους;

Β.Χ: Επ ουδενί δεν ειμαι τέλειος κάτοχος του λογοτεχνικού τοπίου. Είχα όμως την τύχη να γνώριζα και να γνωρίζω έναν μεγάλο αριθμό εκλεκτών ποιητών της χώρας μας με κάποιους από τους οποίους μάλιστα μας συνέδεε και προσωπική φιλιά. Μπορεί να μην κομίζω γλαύκα στα κείμενα που αναφέρονται για αυτούς αλλα θέλω να πιστεύω πως μπορεί να προσθέσω το κάτι τις στο βιογραφικό τους. Και για να απαντήσω με μεγαλύτερη σαφήνεια στην ερώτηση σας, θα σας πω ευθέως πως οι ποιητές δεν έχουν μυστικά και αν είχαν μερικά, τότε αυτά υπάρχουν μέσα στους στίχους τους. Κάποιοι αναγνώστες ίσως τα ανακαλύπτουν και αν ακόμη δεν τα ανακαλύψουν και πάλι δεν τρέχει και τίποτα.

🔴Μου δημιουργεί μεγάλη εντύπωση η παρουσίαση του έργου των μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Τι πραγματικά σας δονεί στο έργο τους;

Β.Χ: Με ενδιαφέρει πολύ όπως γνωρίζετε η ζωγραφική κι η γλυπτική και είναι επίσης γνωστή η φιλία μου με Έλληνες καλλιτέχνες. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι κυρίως η αλήθεια που πρέπει να υπάρχει σε ένα έργο πλέον των χρωμάτων. Όταν υπάρχει αλήθεια τότε βλέπεις το έργο να δονείται και τότε είναι που πράγματι γεμίζεις με ευφορία. Πλέον της κίνησης είναι απαραίτητη και η υποθετική εικόνα που συμπληρώνει το έργο. Η εικόνα δηλαδή που ο καλλιτέχνης αφήνει στην διάθεση του θεατή να επεκτείνει το έργο του.

🔴Είναι θαυμαστό πως μπορείτε να συνδυάζετε την επαγγελματική σας ζωή με την βαθύτερη εσωτερική πνευματική σας ζωή. Πόση δύναμη χρειάζεται αυτό;

Β.Χ: Το γράψιμο δεν απέχει και πολύ από την επαγγελματική μου ιδιότητα. Απλά το ένα συμπληρώνει το άλλο. Ποιό ωφελείται περισσότερο από τα δυο δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία. Άλλωστε αν περιμέναμε να ζήσουμε από την ποίηση ίσως να ήμασταν διαρκώς νηστικοί.   

"Είπε να γράψει...Οι λέξεις παγωμένες, τα αισθήματα μουδιασμένα...Λευκές οι σελίδες όπως το χιόνι...Φόρεσε τα γάντια έπλασε μια χιονόμπαλα την πέταξε μακριά...Ακούστηκε ένα χράατς...Βρήκε την πρώτη λέξη". 🟥ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ "ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΕΣ".

🔴Ποιό από τα σκίτσα και τις φωτογραφίες που διανθίζουν το βιβλίο σας προτιμάτε και γιατί;

Β.Χ: Δίχως να αδικώ τα υπόλοιπα σχέδια του Αλέκου Φασιανού σε αυτή την έκδοση, πιστεύω πως το άλογο εν κινήσει με το χρόνο που καλπάζει και που δημιουργήθηκε πρίν μια δεκαετία, είναι ίσως εκείνο που με συγκινεί περισσότερο. 

Σχέδιο του Αλέκου Φασιανού για το βιβλίο του Βαγγέλη Χρόνη "Αειθαλής Χρόνος".

"Ο αττικός ουρανός μπορεί να μην συναγωνίζεται τη γενέτειρα του Απόλλωνα, τη Δήλο, αλλά έχει ένα φως ανεπανάληπτο και διαφορετικό, όχι μονάχα τις τέσσερις εποχές του χρόνου, αλλά και την κάθε μέρα ξεχωριστά. Τα νεοκλασικά κτίσματα, είτε πρόκειται για μικρά οικήματα είτε για μεγάλα και ογκώδη αρχιτεκτονήματα, με εντυπωσιάζουν επειδή μου θυμίζουν την αρχαία αρχιτεκτονική. Βεβαίως και προτιμώ τη ζεστασιά των λαϊκών σπιτιών της γειτονιάς, αλλά πόσα από αυτά υπάρχουν σήμερα; Να είναι καλά ο ελληνικός κινηματογράφος, που μας έκανε να τα γνωρίσουμε και να συνδεθούμε μαζί τους, όπως και με τους ήρωες τους".

"Το κυνήγι της αλήθειας είναι γενικότερα ο μοχλός που μπορεί να μετατρέψει τις σκληρές στιγμές της ζωής μας σε κάτι ενδεχομένως πιο ευχάριστο ή ακόμη και ανακουφιστικό. Αυτή την αλήθεια και τη γοητεία, μέσα από το ελάχιστο της καθημερινότητας και το μέγιστο της φύσης που μας περιβάλλει, προσπαθώ να τις οικειωθώ ως ένα είδος τέχνης της ζωής, όχι για μια ψευδαισθητική παρηγορία, αλλά ως ενθάρρυνση για την επόμενη στιγμή ή την επόμενη μέρα".

Ο Βαγγέλης Χρόνης με την σύζυγο του Φούλη Χρόνη.

⚠️"ΑΕΙΘΑΛΗΣ ΧΡΟΝΟΣ" 📚 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ 🎨 ΣΧΕΔΙΑ ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ 📌 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ.