ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ...Μια βαθιά κατάδυση στην τρυφερή περιπέτεια της ζωγραφικής του.

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ/ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ.

Μια ολοζώντανη χρυσή κορδέλα τυλίγεται σαν ομφάλιος λώρος γύρω από τα ανθρώπινα σώματα...

Η αρχή και το τέλος μέσα στην ζωγραφική του Πασχάλη Αγγελίδη, αυτά τα 2 πανανθρώπινα άκρα δημιουργούν τρυφερές αλλά και επικίνδυνες ισορροπίες.

Χρώματα πολύ δικά του γιατί ο κόσμος του είναι αληθινός.

Οι ήρωες του σωματοποιούν τα συναισθήματα τους και ζωντανεύουν επάνω στον καμβά ολόκληρες ανθρώπινες ιστορίες.

Τα σώματα λες και έχουν σκονιστεί από την γκρίζα και σκληρή πραγματικότητα αλλά αν παρατηρήσεις καλά θα δεις ότι επάνω τους υπάρχουν ακόμα χαραμάδες σάρκας και ζωής.

 

Το χρυσό χρώμα στα χέρια του ζωγράφου αποκτά άλλη σημασία...

Σε καθηλώνει και σε βάζει σε υποψίες...Οι αποχρώσεις του χρυσού που δίνει ο Πασχάλης Αγγελίδης μοιάζουν ανεξερεύνητες και απάτητες.

Ο εικαστικός του κόσμος σαν παλμογράφος της ανθρώπινης ψυχής να καταγράφει διαρκώς την ανθρώπινη περιπέτεια.

Γιάννης Γούνας

 

"Αιώρηση IV" 120×200 cm/ Λάδι σε μουσαμά. (Συλλογή Stavros Mihalarias Art).

🔴Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την φιλοσοφία της ζωγραφικής σας. Απο που αντλείτε τα θέματα σας;

Ανήκω στην κατηγορία των ζωγράφων που ζωγραφίζουν τον δικό τους κόσμο με τον δικό τους τρόπο και είναι μοναδικός. Αυτό έκανα, θυμάμαι, από παιδί τα καλοκαίρια το μεσημέρι, μόνος μου στην πίσω αυλή του σπιτιού μας, ενώ όλοι κοιμούνταν μετά το μεσημεριανό φαγητό, εγώ κατασκεύαζα τους κόσμους μου από χαρτόνια και ξυλομπογιές. Στρατιές μικρών πολεμιστών από χαρτόνι και χρώμα. Στην μικρή παρέα των παιδιών της γειτονιάς μας μόνο ο Κώστας Μαλαματίνας είχε μολυβένια στρατιωτάκια που θαυμάζαμε όλη η πιτσιρικοπαρέα κάνοντας όνειρα. Εγώ βέβαια, κατασκεύαζα τα ανθρωπάκια μου, όπως και τώρα που ζωγραφίζω τους δικούς μου ανθρώπους έτσι όπως τους βλέπω, όπως τους αισθάνομαι. Έτσι και αλλιώς η ζωγραφική είναι κάτι παραπάνω από ότι μπορεί να δει το μάτι. Προσπαθούμε να καταλάβουμε την "πραγματικότητα", να αντιλειφθούμε και να διαχειριστούμε την διάρκεια των ανθρωπίνων αισθημάτων ξύνοντας την επιφάνεια πάθος, πόθος, κρυμμένα πράγματα στον χρόνο της οξείδωσης των σωμάτων, έρωτας, πόνος, αγάπη, δάκρυα. Ζωγραφίζω τον κόσμο μου μόνο για μένα, να αρέσει πρώτα σε μένα, αν αρέσει και σε κάποιον άλλο ακόμα καλύτερα, θα έχω και παρέα,εγωιστικό, αλλά επιμένω γιατί συνεχίζω το παιχνίδι μου! Ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης που έχει την δυνατότητα να την καταστρέψει και να αυτοκαταστραφεί ή να φτιάξει τον πολυπόθητο παράδεισο, αρκεί να πιστέψει στην απόλυτη ελευθερία! Ουτοπία; Όχι, ένας συνεχής αγώνας είναι...

"Ανατολικό Αιγαίο" 130×160 cm/ Λάδι σε μουσαμά. (Συλλογή Stavros Mihalarias Art).

🔴Έχετε πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Υπάρχει κάποια έκθεση σας που ξεχωρίζετε για κάποιο λόγο;

Για να είμαι δίκαιος θα πρέπει να αναφερθώ σε δυο εκθέσεις που ξεχωρίζουν στα 40 χρόνια που εκθέτω τα έργα μου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάθε έκθεση, βέβαια, είναι κάτι διαφορετικό, τα έργα παρουσιάζονται σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικό κοινό και οι κριτικές και τα συναισθήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα και άξια να καταγράφουν, όπως και τα αισθήματα του καλλιτέχνη είναι διαφορετικά σε κάθε έκθεση. Όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τους εκθεσιακούς χώρους και προώθησης της τέχνης. Δεν είναι ένας αγγελικός κόσμος, όπως προσποιούμαστε πολλές φορές. Οι δυο σπουδαίες εκθέσεις για μένα είναι οι εξής: Η πρώτη στο Τόκιο στη γκαλερί Nukaga. Αγάπη για την τέχνη και τον καλλιτέχνη, η συμπεριφορά τους σε έκανε να νιώθεις ότι δημιουργείς κάτι σπουδαίο. Φιλοξενία, συναλλαγή άψογη και δυναμική παρουσίαση και προώθηση της ζωγραφικής μου.Ευχαριστώ την Marico Nukaga για όλα! Επίσης, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Νέα Υόρκη, Terry and Manfred Huffman Fine Art  και η Galerie Select East Hampton, με υψηλή ποιότητα επαγγελματισμού στην παρουσίαση και την προώθηση της ζωγραφικής μου, ευθύτητα, ευγένεια και άψογη συνεργασία. Θα θυμάμαι πάντα τον rock γκαλερίστα  Manfred Huffman με αγάπη. Ο Manfred Huffman, η Marico Nukaga και ο ηθοποιός Κώστας Καρράς, που ήταν ο πρώτος μου μάνατζερ, διοργανώνουν εκθέσεις σε μια κατάλευκη αίθουσα ψηλά στον χιλιοστό όροφο με τα έργα των Ακριθάκη, Dali, Chryssa, Paul Acciari, Takis, Jean Paul Cleren, Κεσσανλή, Leonor Fini, Φασιανού.  Και να μην υποτιμούμε τις ελληνικές γκαλερί. Υπάρχουν αξιόλογοι χώροι αλλά η ελληνική αγορά τέχνης είναι μικρή.

Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Δημήτρης Παντελίδης (Artiongallery).

🔴Προτιμάτε μεγάλες ή μικρές φόρμες; Αγαπημένα σας χρώματα;

Μεγάλες ή μικρές είναι οι φόρμες ανάλογα με τις συνθέσεις και τις εποχές. Τη δεκαετία του 90, την περίοδο των ακρωτηριασμένων κορμιών, οι μεγάλες φόρμες ήταν κυρίαρχες. Κυρίαρχο ρόλο για μένα παίζει η επιφάνεια του καμβά όπου εξελίσσεται η σύνθεση του έργου. Οι μεγάλες επιφάνειες με γοητεύουν, με βοηθούν πολύ στη σύνθεση, είναι σαν ένα σπιράλ, μπαίνεις μέσα και βγαίνεις μόνο όταν έχεις τελειώσει το έργο, δεν το αφήνεις στη μέση. Σου έρχονται πληροφορίες και στοιχεία για την σύνθεση από την επιφάνεια, αν αφεθείς ελεύθερος σε αυτή την διαδικασία δημιουργίας του έργου που δεν μπορούσες ποτέ να φανταστείς. Συνήθως για αλλού ξεκινάς και αλλού πηγαίνεις παρέα με το νέο έργο, με κατευθύνει η επιφάνεια και η σύνθεση που εξελίσσεται επάνω της. Τα χρώματα είναι η μελωδία, το συναισθημα που εξωτερικεύεται μέσω του έργου. Τα γήινα χρώματα, ώχρες, σιένες και όμπρες κυριαρχούν στα φόντα των έργων. Αποχρώσεις της οξείδωσης του χαλκού ντύνουν τα σώματα που πρωταγωνιστούν στην αφήγηση. Θέλω να υπάρχουν και κόκκινα όπως το vermilion και το naftol στην κατάλληλη ποσότητα, είναι διεγερτικά χρώματα. Το μπλέ ultramarine και το sky blue είναι τα προσωπικά μου χρώματα, τα μπλέ της οξείδωσης του χαλκού!

"Άγγιγμα" 120 ×100 cm/ Λάδι σε μουσαμά. (Συλλογή Petri George).

"Κόσμος Πανσέληνος" 70×50 cm/ Μικτή τεχνική. (Ιδιωτικη συλλογή).

🔴Στα έργα σας συναντάμε ως βασικό μοτίβο αυτή την υπέροχη χρυσή κορδέλα που εμένα προσωπικά μου θυμίζει έναν ομφάλιο λώρο που συνδέει όλους εμάς τους θεατές με το έργο σας. Για εσάς υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συμβολισμός πίσω από αυτό το μοτίβο;

Πολύ ωραίος ο συλλογισμός σου για τη σύνδεση του θεατή με το έργο μου. Ναι, μου αρέσει! Οι χρυσές κορδέλες είναι ο "μίτος της Αριάδνης" του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, κορδέλες χρυσές τα δεσμά της ελευθερίας μας, οι επιλογές μας, η διαφορετικότητα που μας σώζει, που προωθεί την δημιουργία και τις σωστές σχέσεις αγάπης και ανοχής. Όπως ντύνουμε τα κορμιά μας με επιλογές ρούχων έτσι ντύνουμε και το "μυαλό" μας με ιδέες και όσο πιο γρήγορα αποβάλλουμε τους "ισμούς", τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από όλα τα κακά του κόσμου χιλιάδων χρόνων. Ουτοπίας το ανάγνωσμα, ε! Τις κορδέλες τις επιλέγουμε εμείς, δεν μας τις επιβάλλουν, όλα τα άλλα είναι στρουθοκαμηλισμός. Θα μπορούσαν να γίνουν και γλυπτά με μεταλλικές  κορδέλες και ρούχα ακόμη με χρυσές κορδέλες, ιδέες δίνω, δωρεάν είναι, οι νέοι καλλιτέχνες ας τις αλιεύσουν! Αγοράζεις ένα ωραίο ρούχο και αλλάζει η διάθεση σου, χαίρεσαι, και αν το υποστηρίζεις πετάς, έτσι είναι και οι κορδέλες, το ρούχο σου μπροστά στον καθρέφτη!

Κώστας Καρράς, Πασχάλης Αγγελίδης(Gallery Kostas Karras).

Γιάννης Κολοκοτρώνης, Σταύρος Μιχαλαριάς, Πασχάλης Αγγελίδης(Mihalarias Fine Art).

🔴Ποιοί είναι οι αγαπημένοι ζωγράφοι(Έλληνες και ξένοι) του Πασχάλη Αγγελίδη;

Ο Ιερώνυμος Μπος με τις θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις στην περίοδο της πρώιμης Αναγέννησης. Έχει χαρακτηριστεί ως υπερρεαλιστής κατά τον 15ο αιώνα. Δημιούργησε σε μια περίοδο που ο κόσμος ήταν σε μεγάλη αναταραχή με πολέμους, διχασμούς, λιμούς μέχρι αμφισβήτησης της ανθρώπινης λογικής, 1450 μ.χ. Όλα αυτά τα συμβάντα είναι μέσα στη θαυμαστή για εμένα ζωγραφική του ανεπανάληπτου Ιερώνυμου Μπος. Και συναντάμε τον 20ο αιώνα άλλον σοκαριστικό αυθεντικό καλλιτέχνη, τον Ιρλανδό Φράνσις Μπέικον, γεννημένο το 1909, έζησε τον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο, την Ισπανική γρίπη, την δοκιμή του πυρινικού ολέθρου. Δύσκολη εποχή, αυτοδίδακτος, εκρηκτικός, ελεύθερος, οι πίνακες του σοκάρουν ξεγυμνώνοντας την υποκρισία. Στους ελληνικούς δρόμους τέχνης, "Καρυάτις" Κωνσταντίνος Παρθένης, "Ο μεγαλοαστός" Γιώργος Μπουζιάνης, "Τρίπτυχο Ε" Γιάννης Σπυρόπουλος, "Ανθρωποκίονες" Γιάννης Γαϊτης 1966, "Ζωγράφος και κόρη" Φώτης Κόντογλου, "Οι λουόμενοι" Διαμαντής Διαμαντόπουλος, "Ουρά" Νίκος Κεσσανλής, "Το μεγάλο ζώο των ίσκιων" Νίκος Χουλιαράς, Άτιτλο No XIII-611 Χρήστος Σαρακατσίανος, "Ma chere bicyclette a.x Αλέκος Φασιανός, επιλογές έργων Ελλήνων  ζωγράφων που έχουν μοναδικό τρόπο ζωγραφικής και δεν βρίσκονται μαζί μας. Υπάρχουν πολλοί καλοί Έλληνες ζωγράφοι που ζωγραφίζουν και τους απολαμβάνουμε, ευτυχώς!

Paul Acciari, Πασχάλης Αγγελίδης.

"Κόκκινο μπαλόνι 130×100 cm/ Μικτή τεχνική. (Συλλογή καλλιτέχνη).

🔴Πως βλέπετε σήμερα τον χώρο των εικαστικών; Υπάρχουν διαφορές με παλιότερα;

Το λέει και το τραγούδι του Μανώλη Ρασούλη "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Όνειρα, όνειρα, άγχος καριέρας, διορισμοί για τη σύνταξη και το μηνιάτικο, εκθέσεις, καταθέσεις! Γκαλερί αλλάζουν χέρια, κλείνουν οι παλιές, ανοίγουν καινούριες, πωλούν τους ίδιους καλλιτέχνες, κάνουν διαδικτυακές δημοπρασίες. Τα πλαστά συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να αγοράζονται. Εντάξει, έχουν αλλάξει, γίνονται ανέπαφα ηλεκτρονικά μέσω email, Facebook, Instagram,Twitter, Pinterest, YouTube, Tik Tok...Εγώ βλέπω ότι η ζωγραφική είναι ζωγραφική, η φωτογραφία είναι φωτογραφία, η γλυπτική είναι γλυπτική, η αρχιτεκτονική είναι αρχιτεκτονική, οι εγκαταστάσεις και τα λοιπά ψυχολογικά χειροτεχνήματα είναι χειροτεχνήματα με λόγιο βοήθημα και ο έρωτας είναι έρωτας. Ο καθένας όπως βολεύεται! 

Πασχάλης Αγγελίδης, Κώστας Καρράς, Paul Acciari στη γκαλερί Kostas Karras.

"Τετραλογία" 180×180 ή 180×45 cm × 4/ Λάδι σε μουσαμά. (Συλλογή καλλιτέχνη).

🔴Τι εμπνέει τη σημερινή εποχή τον Πασχάλη Αγγελίδη;

Εδώ και 12 χρόνια ζούμε με αναταράξεις σε πτήσεις με κενά αέρος. Πέφτουμε, ανεβαίνουμε, φοβόμαστε, ξεθαρρεύουμε, καλή ώρα. Εγώ το βιολί μου μέσα σε όλα αυτά, παρακολουθώντας τα γεγονότα, καταγράφω τη συμπεριφορά των ανθρώπων, επηρεάζομαι σίγουρα αλλά επειδή θέλω τον χρόνο μου για να περάσει όλο αυτό στο έργο μου, επιλέγω συνήθως τα πιο θετικά. Την τελευταία τετραετία ζωγραφίζω έργα όπου ο άνθρωπος σε μια υπερπροσπάθεια, σε μια υπέρβαση των δυσκολιών της εποχής βρίσκεται σε ένα συνεχές παιχνίδι με τον Ήλιο και τη Σελήνη, να τα πλησιάσει, να πάρει απο την δύναμη τους, να ζεσταθεί από την ομορφιά των χρωματικών αποχρώσεων τους. Ο άνθρωπος είναι από τους προϊστορικούς χρόνους δεμένος με τον Ήλιο και τη Σελήνη, οι θεοί του! Ζωή, Μύθος, Πίστη. Τα έργα αυτά ανήκουν στη σειρά Παιχνίδι με τον Ήλιο. "Το άγγιγμα", "Ερωτικός χορός", "Πανσέληνος", "Κόκκινο μπαλόνι", "Πάνω από την πόλη full moon", "Αντικατοπτρισμός ξημερώματα", "Μεγάλη πόλη φαντασίας"...Και φυσικά με κυρίαρχη τη χρυσή κορδέλα των επιλογών μας

"Trip" 120×100 cm/ Λάδι σε μουσαμά. (Ιδιωτική συλλογή).

"Ανέλκυση Αφροδίτης" 180×80 cm/ Μικτή τεχνική. (Συλλογή Anna Piatidou).

🔴Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα σχέδια;

Μετά απο δυο χρόνια αναβολών λόγω Covid, ευτυχώς λόγω εμβολίου τώρα μπορώ να ανακοινώσω προγραμματισμούς εκθέσεων. Τον Ιούνιο του 2023 στο East Hampton NY θα γίνει η έκθεση έργων μου που είχε ακυρωθεί το 2020 και στη Palma de Mallorca τον Σεπτέμβριο του 2023. Με το καλό και στην Αθήνα! 

"Παιχνίδι με την πεταλουδένια" 110×140 cm/ Μικτή τεχνική. (Συλλογή Lefakis France).

"Tο τίμημα του ποιητή" 55×75 cm/ Λάδι σε ξύλο. (Ιδιωτική συλλογή).