ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022). Η πολύχρωμη Ιθαγένεια της ζωγραφικής του.

Αναμνήσεις...Ο Αλέκος Φασιανός με τα παιδιά του Βικτώρια και Νίκο. 📷Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού.

Ο Αλέκος Φασιανός με την Μαρίζα, την γυναίκα της ζωής του. 📷Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ... 13/12/1935-16/1/2022.

22 χρόνια πίσω. Μόλις είχα αποφοιτήσει από την Δραματικη σχολή. Ένας νέος ηθοποιός που ετοιμάζονταν να βγεί στην αρένα και να παλέψει για τα όνειρα του. Το βάπτισμα του πυρός θα γίνονταν με τον καλύτερο τρόπο. Ο Θεατρικός συγγραφέας και Πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης είχε γράψει ένα καταπληκτικό μονόπρακτο με τίτλο "Οντισιόν" και ήθελε να ερμηνεύσω τον πρωταγωνιστικό ρόλο του νεαρού ηθοποιού. Στο μονόπρακτο θα έπαιζε και η ηθοποιός Άννα Κυριακού. 

Ο συγγραφέας είχε κανονίσει να ανεβάσουμε το έργο στο Ιλίσια στούντιο της Μιμής Ντενίση. Έπρεπε να περάσω όμως από πραγματική οντισιόν αφού μόλις έβγαινα από την Δραματική σχολή και ώφειλα να αποδείξω ότι μπορώ να σηκώσω στους ώμους μου έναν τόσο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Μια μέρα πρίν τη προγραμματισμένη οντισιόν μου στο Ιλίσια, μαθαίνω  πως ο Αλέκος Φασιανός θα κάνει τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης μας. Η χαρά μου απερίγραπτη. Έπρεπε να τα πάω καλά στην οντισιόν γιατί δεν ήθελα να χάσω αυτή την ευκαιρία. Ο αγαπημένος μου ζωγράφος και σχεδόν παιδικός μου ήρωας θα έφτιαχνε το κοστούμι μου και τα σκηνικά της παράστασης! Ούτε στα πιο τρελλά μου όνειρα. Την επόμενη μέρα δώσαμε ραντεβού όλοι μαζί στο θέατρο για να περάσω από την οντισιόν. Ήρθε και ο Αλέκος. Θυμάμαι ακόμα την στιγμή που καθίσαμε σε ένα μικρό καφέ στην Πλατεία Μαβίλη. "Μην ανησυχείς θα τα πας πολύ καλά και θα κάνουμε μια πολύ ωραία παράσταση" μου είπε. Καθόμουνα απέναντι του μαγεμένος από τον τρόπο του και προσπαθούσα να συνειδητοποιήσω ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι όνειρο. 

Μετά από λίγη ώρα φτάσαμε και οι 3 στο ραντεβού. Ο Γιώργος, ο Αλέκος και εγώ. Στο θέατρο συναντήσαμε την Μιμή Ντενίση και τον Θεατρικό παραγωγό Τάσο Παπανδρέου.

Σε λίγα λεπτά βρέθηκα ολομόναχος πάνω στην άδεια σκηνή και απέναντι μου είχα τους 4 αυτούς ανθρώπους για θεατές. Ήταν τόσο μεγάλη η θετική ενέργεια στον χώρο που νομίζω ότι τα πήγα καλά, αφού σε λίγα λεπτά άκουσα από κάτω την Μιμή Ντενίση να λέει με πολύ  ευγενικό τρόπο "Μην το ταλαιπωρούμε άλλο το παιδί ...Είναι έτοιμος". Δεν μπορούσα να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου...

Όταν ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες της παράστασης και για τις αμοιβές των συντελεστών, η Κυρία Ντενίση απευθύνθηκε πρώτα στον Αλέκο Φασιανό..."Αλέκο, να μιλήσουμε για την αμοιβή σου". "Η αμοιβή μου θέλω να δωθεί  ολόκληρη στον Γιάννη" ήταν η απάντηση του.

Εκείνη την στιγμή αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης ήθελε να στηρίξει από όλες τις απόψεις έναν νέο άνθρωπο που ξεκινούσε...Και από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε και η φιλία μας. 

Ο Αλέκος μαζί με την Μαρίζα παρακολουθούσαν σχεδόν όλες μου τις παραστάσεις. Ήταν πάντα δίπλα μου σε ότι και αν του ζητούσα. Τρυφερός, γενναιόδωρος, συγκινητικός. Έμαθα τόσα πράγματα από εκείνον. 

Ο Αλέκος δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε ήρεμος έχοντας πάντα δίπλα του την Μαρίζα, την γυναίκα της ζωής του και φύλακα άγγελο του, μαζί με τα δύο τους παιδιά Βικτώρια και Νίκο.

Η τέχνη του θα μας συντροφεύει πάντα. Αλέκο σε ευχαριστούμε για όλα. 

Καλό ταξίδι...

Γιάννης Γούνας 

Ο κορυφαίος μας ζωγράφος ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ δεν είναι πια κοντά μας.

2 αγαπημένοι και πολύ στενοί φίλοι του Αλέκου Φασιανού μίλησαν στον Δέκατο Τέταρτο για τον κορυφαίο μας ζωγράφο. Ο Θεατρικός συγγραφέας και Πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης και ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης υπήρξαν στενοί φίλοι του αγαπημένου μας ζωγράφου.

Γιάννης Γούνας 

Ο σπουδαίος μας ζωγράφος Αλέκος Φασιανός έφυγε από την ζωή στις 16/1/2022 έχοντας δίπλα του την γυναίκα του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά Βικτώρια και Νίκο.

Ο Αλέκος Φασιανός με τον ποιητή Βαγγέλη Χρόνη.

Ο Ποιητής Βαγγέλης Χρόνης για τον Αλέκο Φασιανό.

Είμαστε όλοι φτωχότεροι και ορφανοί δίχως την παρουσία του φίλου Αλέκου. Έφυγε ήρεμος στον ύπνο του δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίζα και στα παιδιά του Νίκο και Βικτώρια. Μετακόμισε αθόρυβα στην κατοικία των αγγέλων, των αγγέλων αυτών που πρωταγωνίστησαν στα έργα ζωγραφικής του με τις ορθάνοιχτες φτερούγες. Η οικογένεια του, οι φίλοι του και όλη η Ελλάδα θρηνούν αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη που η τέχνη του ξεπέρασε τα όρια της πατρίδας μας και που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Σπουδαίος άνθρωπος ο Αλέκος Φασιανός που κάτω από την σοβαρή του όψη και συμπεριφορά κρυβόταν ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος. Θεωρώ πως υπήρξε ένας από τους πιο μορφωμένους Έλληνες της εποχής μας αφού τις βάσεις της εκπαίδευσης του τις πήρε από την φιλόλογο μητέρα του Ελένη. Ο παππούς του ως εφημέριος του ναού στην αρχαία αγορά του έδωσε την ευκαιρία να ζήσει δίπλα στα μνημεία και να αγαπήσει τον αρχαίο μας πολιτισμό. Οι γνώσεις του στην ιστορία και την μυθολογία ήταν βαθιές,  υπήρξε μεγάλος δάσκαλος. Τα έργα του είναι πλημμυρισμένα από μυθολογικά θέματα και χαρακτηρίζονται για την ποιητική τους ποιότητα μιας και ήταν ποιητής ο ίδιος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων. Κατά την γνώμη μου υπήρξε συνεχιστής των αρχαίων μας ζωγράφων. Ανήγαγε την καθημερινότητα σε παραμύθι με τα υπέροχα χρώματα που χρησιμοποιούσε όπου από απόσταση μιλίων μπορείς να αναγνωρίσεις το έργο του. Χάσαμε έναν ωραίο και πραγματικό φίλο. Μεγίστη απώλεια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και οι Άγγελοι ας του επιφυλάξουν εκπλήξεις εκεί ψηλά που ίσως να τους συνάντησε ήδη. 

Αιώνια η μνήμη αγαπημένε φίλε.

Βαγγέλης 

16/1/2022 

Ο Αλέκος Φασιανός με τον Θεατρικό συγγραφέα και Πεζογράφο Γιώργο Μανιώτη.

Ο Θεατρικός συγγραφέας και Πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης για τον Αλέκο Φασιανό.

Έφυγε από κοντά μας ένας μεγάλος ζωγράφος και ένας αληθινός φίλος. Χρησιμοποίησε στην τέχνη του όλες τις αρχαίες τεχνικές για να κάνει μια ανάγνωση της σύγχρονης εποχής σε σχέση με το παρελθόν, το παρρόν και το μέλλον. Πάντα ζωγράφιζε αυτό που αισθανόταν βαθιά χωρίς να το προδίδει και να το νοθεύει. Αφού περιηγήθηκε σε όλα τα σκοτεινά φαράγγια της σύγχρονης πραγματικότητας μέσα από όλο αυτόν τον ορυμαγδό και την σύγχυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άξιον εστί είναι όλα τα απλά των ανθρώπων. Η φιλία, η αγάπη και κάθε τι που δίνει την νίκη στην απλή ζωή. Ήταν ένας άνθρωπος που περπάτησε τον κόσμο και τον ανακάλυψε σιγά σιγά με την αφή της όρασης του. Περπάτησε αργά και σταθερά χωρίς να απομακρυνθεί από την γη. Δεν ενέδωσε ποτέ στην παραμορφωτική ταχύτητα της εποχής. Κράτησε τις αισθήσεις, τα χρώματα και τις οσμές της πραγματικότητας ολοζώντανες και αληθινές. Απόλυτα Έλληνας και για αυτό κυριάρχησε στο παγκόσμιο στερέωμα.

Γιώργος Μανιώτης

16/1/2022

"Τα καθημερινά, οι απλές επαναλαμβανόμενες σκηνές είναι η ίδια η ζωή τελικά και ως εκ τούτου αποκτούν ιερότητα. Αυτές όμως είναι και η ευτυχία! Να τις δούμε κάθε φορά ως μοναδικές". ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ. 13/12/1935-16/1/2022. 📷Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ 30 χρόνια φιλίας(Ζωγραφική και ποίηση). Τον Μάΐο του '19 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μια πολύ σημαντική έκθεση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Για 30 χρόνια οι δύο δημιουργοί αντάλλαζαν λέξεις με εικόνες δείχνοντας, για πρώτη φορά στο σύνολο της, σε αυτή την έκθεση, την πολυεπίπεδη εποικοδομητική τους συνεργασία.

"Νέοι στον Άδη". Ο Αλέκος Φασιανός έχει φιλοτεχνήσει όλα τα εξώφυλλα των ποιητικών συλλογών του Βαγγέλη Χρόνη.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ (13/12/1935-16/1/2022).

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

Ο Αλέκος Φασιανός με την κόρη του Βικτώρια από την έκθεση που επιμελήθηκε η Βικτώρια με τίτλο "μικρά, petit format, μικρά, petit format..." στην Γκαλερί Ίρις. 📷Πηγή φωτογραφίας Καθημερινή.

Έργο του Αλέκου Φασιανού από την έκθεση "Μικρά, petit format, μικρά, petit format..." στην Γκαλερί Ίρις σε επιμέλεια Βικτώριας Φασιανού.

Ο Αλέκος με την Μαρίζα Φασιανού.📷Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού.

Ο Αλέκος Φασιανός με την Μαρίζα.📷Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

"ΣΙΓΗΣΜΟΙ". Ο Αλέκος Φασιανός φιλοτέχνησε με μεταξοτυπίες μια συλλεκτική έκδοση με ποιήματα-Χαικού του Γιώργου Μανιώτη.

Ο Αλέκος Φασιανός φιλοτέχνησε με μεταξοτυπίες τον "Μονόλογο του φεγγαριού" του Γιώργου Μανιώτη σε μια συλλεκτική έκδοση.

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ(13/12/1935-16/1/2022).

Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Γούνας(Δέκατος Τέταρτος) στο σπίτι του ζωγράφου στου Παπάγου.

"ΕΝΔΟΞΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΑΛΕΚΟ ΦΑΣΙΑΝΕ! Το πνεύμα σου θα μας συντροφεύει" Μαρίζα Φασιανού. Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίζας Φασιανού(17/1/2022). Καλό ταξίδι αγαπημένε μας Αλέκο.