"Την πατρίδα μ'έχασα"...Ένα Μέγαρο για τον Ποντιακό Ελληνισμό θα στεγάσει την ιστορία και τις μνήμες των Ποντίων.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ/ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΤΣΗ.

Σε μια συγκινησιακά φορτισμένη εκδήλωση παρουσιάστηκε την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, στο πολιτιστικό συνεδριακό κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" στην Αργούρουπολη, το σχέδιο ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων που θα υλοποιηθεί στο χώρο του Ελληνικού.Την χρηματοδότηση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δρ. Σπύρος Λάτσης.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη ο οποίος ερμήνευσε με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι "Την πατρίδα μ'έχασα".

"Η αναγγελία της ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, με δαπάνη του Σπύρου Λάτση, μας γεμίζει χαρά και συγκίνηση και εύχομαι να καταστεί μια ακόμα εστία διαφύλαξης των πλούσιων παραδόσεων μας και της συλλογικής μας μνήμης" ανέφερε μεταξύ άλλων στον  χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας αφού συνεχάρη τον Σπύρο Λάτση για την χρηματοδότηση αυτής της τόσο σημαντικής επένδυσης, τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης για την πρωτοβουλία κατασκευής του έργου, τόνισε στην ομιλία του πως "Το Παγκόσμιο Μέγαρο του Ποντιακού Ελληνισμού δεν θα φέρει κοντά τους Πόντιους σε όλο τον κόσμο, αλλά θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο ένα ισχυρότατο παράδειγμα, πως μια κακουχία, πως μια απίστευτη δοκιμασία μπορεί να μετατραπεί σε έπος. Και πώς αυτό το έπος οφείλουμε όχι μόνο να το τιμούμε αλλά και να το μιμούμεθα".

Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "Έλειπε ένα σημείο αναφοράς για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Αποτελεί άσβεστο ηθικό χρέος η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων".

Τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και στον Σπύρο Λάτση εξέφρασε και ο Δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LAMDA DEVELOPMENTΟδυσσέας Αθανασίου μίλησε για την απόφαση του Σπύρου Λάτση να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο αυτό.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο Αντιπρόεδρος της LAMDA DEVELOPMENT Βαγγέλης Χρόνης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος(Costa Navarino), η Αντιπεριφερειάρχης ΜΕ Θεσσαλονίκης και Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου και πλήθος κόσμου.

Γιάννης Γούνας

 

 

Σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ανέγερση του Μεγάρου Ποντιακού Ελληνισμού.

"Η Ιστορία του Ποντιακού Πολιτισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. Η τραγική κατάληξη της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία, που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς είναι ανεπούλωτο τραύμα" δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

"Αυτό το Μέγαρο θα στεγάσει τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις φιλοδοξίες της νέας Ελλάδας, που σιγά σιγά αφήνει πίσω της την τελευταία δοκιμασία, άλλη μια δοκιμασία, για να προχωρήσει όπως προχώρησαν μετά την δική τους απύθμενη δοκιμασία οι Πόντιοι πρόγονοι μας" δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας.

Στο Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, με δαπάνη του Κυρίου Σπύρου Λάτση, θα στεγαστεί ο τοπικός Ποντιακός Σύλλογος, η βιβλιοθήκη του, το Μουσείο που σήμερα βρίσκεται στην πλατεία των Σουρμένων, ενώ θα υπάρχουν και χώροι για εκδηλώσεις και συνέδρια.

Την βραδιά της εκδήλωσης άνοιξε ο Ματθαίος Τσαχουρίδης, ο οποίος ερμήνευσε με την λύρα του το Παραδοσιακό τραγούδι "Την Πατρίδα μ'έχασα".

"Με χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας μεταφέρω εκ μέρους του Κυρίου Σπύρου Λάτση την απόφαση του να αναλάβει εξ ολοκλήρου την χρηματοδότηση για την ανέγερση του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα κτίριο τοπόσημο για το Ελληνικό, την Ελλάδα και τον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό. Ένας ιδανικός τρόπος να συνδεθεί ιστορικά η νέα πόλη με την σημερινή. Το νέο σπίτι των Ποντίων, βάζει τα θεμέλια του στο Ελληνικό, εδώ όπου βρίσκονται οι ρίζες τους, η συλλογική τους μνήμη, οι πατρογονικές τους εστίες. Εδώ όπου κάτι νέο γεννιέται από την αρχή. Το Ελληνικό! Μια νέα, σύγχρονη πόλη, που φιλοδοξεί να κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες πολίτες, να αναβαθμίσει την καθημερινότητα τους και να κάνει την Ελλάδα παγκόσμιο σημείο αναφοράς", δήλωσε ο Διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Κύριος Οδυσσέας Αθανασίου.