"Ξενοκράτειον-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου". Lamda Development.

"ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΝ-ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

Η LAMDA DEVELOPMENT συνεχίζοντας την εξαιρετική πρωτοβουλία των πολυτελών εκδόσεων "Ο κύκλος  των μουσείων" παρουσίασε τον 20ο αφιερωματικό τόμο "Ξενοκράτειον-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου".

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Κυρία Υβέτ Κοσμετάτου, Διευθύντρια Marketing & επικοινωνίας της LAMDA DEVELOPMENT με ομιλητές τον Κύριο Βαγγέλη Χρόνη, Αντιπρόεδρο της LAMDA DEVELOPMENT, την Κυρία Ειρήνη Λούβρου, επιμελήτρια των Εκδόσεων Ολκός και την Κυρία Ολυμπία Βικάτου, συγγραφέα του τόμου.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Κυρίου Νίκου Σταμπολίδη, Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακροπόλεως και ακολούθησε η προβολή βιντεοσκοπημένου μηνύματος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρία Λίνα Μενδώνη.

Γιάννης Γούνας 

Προτομή Κυβέλης σε φυσικό μέγεθος, με ιερατικό πόλο και περίτεχνη κόμη. Ο πολύπτυχος χιτώνας με κοντά μανίκια, πορπωμένος στους ώμους με κομβία, ζώνεται ψηλά, τονίζοντας το σφριγηλό στήθος. Εισηγμένο έργο που βρέθηκε στο λατρευτικό δωμάτιο του κτηρίου με το περιστύλιο στην Καλυδώνα, β' μισό του 3ου αι. π.Χ.

Ζεύγος χρυσών ενωτίων που απολήγουν σε λεοντοκεφαλές. Νεκρόπολη Αλίκυρνας, τέλη 4ου αι. π.Χ.

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ/ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ.

"Το 'Ξενοκράτειο', αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσολογγίου, συνυφασμένο με τη ζωή και τις μνήμες των κατοίκων του, και κηρυγμένο ως νεότερο μνημείο, λόγω της αρχιτεκτονικής και ιστορικής του σημασίας, αποκαταστάθηκε εκ βάθρων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας σύγχρονος μουσειακός χώρος και ως πόλος πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή. Η ίδρυση και η απόδοση του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην επέτειο της διακοσιετηρίδας αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευχαριστήριο εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας προς την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, που κατέστη συνώνυμο της προσφοράς και της θυσίας στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία" ανέφερε μεταξύ άλλων η Κυρία Μενδώνη.

Ειδώλια μαθητριών καθήμενων σε θρανίο, από τον αποθέτη του ιερού της Αλίκυρνας. Ελληνιστική περίοδος.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ/ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ LAMDA DEVELOPMENT.

"Τα Μουσεία, πλέον της τεράστιας προσφοράς τους στον Πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας, λειτουργούν και ως θεραπευτήρια του πνεύματος και της ψυχής. Ας θεωρηθούμε λοιπόν τυχερός λαός για τις ευκαιρίες που μας δίδονται να επισκεπτόμαστε την πληθώρα των εξαιρετικών Μουσείων μας και όλων αυτών που δημιουργήθηκαν πρόσφατα καθώς και τους αμέτρητους Αρχαιολογικούς μας χώρους" ανέφερε στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Lamda Development, Κύριος Βαγγέλης Χρόνης.

Χρυσή κύλικα με περίτεχνη λαβή. Προσωπικό "κειμήλιο" του αριστοκράτη πολεμιστή.

Μικρογραφικά θεατρικά ανδρικά προσωπεία, με μεγάλα στρογγυλά μάτια, ανοιχτό στόμα και εγχάρακτες ρυτίδες στο μεσόφρυδο. Το ένα διατηρεί τμήμα πίλου στο κεφάλι. Αλίκυρνα. Α' τέταρτο του 3ου αι. π.Χ.

ΟΛΥΜΠΙΑ ΒΙΚΑΤΟΥ/ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΝ-ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

"Το Ξενοκράτειο, ένα κόσμημα της πόλης, θα αποτελέσει κύτταρο πολιτισμού, ανακαλώντας παράλληλα στη μνήμη κατοίκων τα μαθητικά τους χρόνια, ενώ πραγματώθηκε το πάγιο αίτημα της ΕΦΑ και της τοπικής κοινωνίας για ίδρυση του Μουσείου στην Ιερά Πόλη. Μέσα από 1200 εκθέματα ξετυλίγεται η ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας από την παλαιολιθική εποχή ως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ πολυμεσικές εφαρμογές ολοκληρώνουν την αφήγηση με την εποποιία της ηρωικής εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων. Την προβολή του νεοσύστατου Μουσείου μας επιτυγχάνει με τον καλύτερο τρόπο η αφιερωματική έκδοση του πολυτελούς λευκώματος της σειράς "Ο κύκλος των Μουσείων" υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Κυρία Βικάτου.

Χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο με επίθετη κεφαλή Μέδουσας. Αρχαία Χαλκίς(Κάτω Βασιλική). Τέλη 4ου. αι. π.Χ.

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ/ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ.

"Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για ένα έργο τόσο μεγάλο και τόσο δυνατό όπως αυτό που έχει επιτελέσει η ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος υπό την διεύθυνση της κ.Βικάτου. Αυτό το βιβλίο, επιτομή όλου αυτού του εξαιρετικού αρχαιολογικού, επιστημονικού, ιστορικού έργου, μιλάει για μια περιοχή η οποία είναι εν πολλοίς άγνωστη. Και δεν εννοώ μόνο αρχαιολογικά, αλλά και από άποψη γνώσης της ανθρωπογεωγραφίας της δικής μας, της νεότερης Ελλάδας. Αυτή η χώρα των Αιτωλών και των Ακαρνάνων είναι μια χώρα λιμνών και ποταμών που έχει δώσει ως "έγκυος" τα δικά της παιδιά, αυτά που έγιναν με τα μεγάλα δημόσια έργα, όπως η Ιόνια Οδός, και τα οποία οι συνάδερφοι αρχαιολόγοι και η κ.Βικάτου έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους" ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Κύριος Σταμπολίδης ο οποίος χαρακτήρισε το Ξενοκράτειο "ένα πραγματικό κόσμημα για τον μουσειακό μας πλούτο".

Μεγαρικός σκύφος με διακόσμηση σχηματοποιημένων λιονταριών. Νέα Πλευρώνα, 3ος-2ος αι. π.Χ.

ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΒΡΟΥ/ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΛΚΟΣ.

"Τύχη αγαθή ως καταγόμενη από την Ιερά Πόλη να συνδεθώ εκδοτικά με την εκπόνηση και αυτού του τόμου, που πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενή χορηγία της LAMDA DEVELOPMENT.Η παραγωγή του βιβλίου ήταν ένα όμορφο ταξίδι και ταυτόχρονα μια δημιουργική πρόκληση, διαφορετική αυτή τη φορά καθότι εργαστήκαμε με το βλέμμα στο υπό ίδρυση Μουσείο πριν αυτό υπάρξει" ανέφερε η Κυρία Λούβρου των εκδόσεων Ολκός.

Λεπτομέρεια τμήματος μετόπης με ζωγραφική διακόσμηση.

Πήλινη κεφαλή της Θεάς Αρτέμιδος.

Περιδέραιο-αλυσίδα με ηράκλειον άμμα και δύο γυναικείες κεφαλές. Ναύπακτος, τέλη 4ου -αρχές 3ου αι. π.Χ.

Τμήμα γωνιαίας σίμης κοσμούμενης με πλοχμό που σώζει λεοντοκεφαλή υδρορροή.

Από την παρουσίαση του 20ου τόμου "Ξενοκράτειον-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου" της εκδοτικής προσφοράς της LAMDA DEVELOPMENT (Ο κύκλος των Μουσείων), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Κύριος Βαγγέλης Χρόνης, Αντιπρόεδρος της Lamda Development στο βήμα.

Ο αφιερωματικός τόμος "Ξενοκράτειον-Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου", όπως και οι υπόλοιπες εκδόσεις της σειράς "Ο κύκλος των Μουσείων" θα διανεμηθεί δωρεάν σε Αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα όπως επίσης και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα της Lamda Development➡️https://www.lamda.dev.com.a