"Αν δεν έχεις αποδεχτεί την έννοια του χρόνου-με ότι αυτό συνεπάγεται-είσαι μεταξεταστέος στο βασικό υπαρξιακό μάθημα. Όχι;". Η Πέμη Ζούνη απαντά στο ερωτηματολόγιο του Δέκατου Τέταρτου.

Η Πέμη Ζούνη απαντά στο ερωτηματολόγιο του Δέκατου Τέταρτου.

"Αν δεν έχεις αποδεχτεί την έννοια του χρόνου-με ότι αυτό συνεπάγεται-είσαι μεταξεταστέος στο βασικό υπαρξιακό μάθημα. Όχι;"

➡️Η Πέμη Ζούνη απαντά στο ερωτηματολόγιο του ΔέκατουΤέταρτου.

1️⃣Μπορείτε να μου αναφέρετε μια συγκεκριμένη σκηνή παραδείσιας ευτυχίας που αποτελεί πολύ ισχυρή ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;

Π.Ζ:Να ξημερώνει η ετήσια ολοήμερη εκδρομή του σχολείου, να μην μπορώ να κοιμηθώ από την χαρά μου και να μυρίζουν τα κεφτεδάκια που έφτιαχνε η γιαγιά μου για να τα πάρω μαζί με δροσερό αγγουράκι και φρέσκο ψωμί.

2️⃣Ποιό γεγονός σας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την σκληρότητα του κόσμου;

Π.Ζ:Ήμουν έντεκα, με φώναξε η μαμά στο δωμάτιο της και μου είπε ότι ο μπαμπάς πεθαίνει. Και ότι εγώ, που ήμουν η μεγάλη, πρέπει να προσέχω την αδερφή μου.

3️⃣Πότε και πως αποφασίσατε αυτό που ακολουθήσατε για την υπόλοιπη ζωή σας;

Π.Ζ:Συνειδητά, το καλοκαίρι του '79. Ήμουν σε πρόβες ως επαγγελματίας χορεύτρια -χορογραφούσε η Σοφία Σπυράτου-στην παράσταση "Λουκιανού Νεκρικοί Διάλογοι" για το Φεστιβάλ Λυκαβηττού. Ζούσα την διαδικασία των ηθοποιών και λαχταρούσα να πω μια ατάκα. Δεν επιτρεπόταν βέβαια, γιατί ίσχυε το καθεστώς της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού. Τότε αποφάσισα ότι το φθινόπωρο θα δώσω εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Και το έκανα.

4️⃣Ποιά ήταν εκείνα τα κριτήρια που σας έκαναν να επιλέξετε τον άνθρωπο της ζωής σας;

Π.Ζ:Ο Στάθης ήταν ο πρώτος άντρας που μου ενέπνευσε τη βεβαιότητα ότι θα είναι σύντροφος αληθινός. Στα καλά και στα δύσκολα. Ότι θα είναι εκεί χωρίς να επιθυμεί να με φέρει στα μέτρα του. Ότι θα είναι ο καλύτερος πατέρας. Ότι θα γελάμε με τα ίδια πράγματα. Ότι θα είναι απόλυτα δοσμένος και την ίδια στιγμή ανεξάρτητος και αυτάρκης. Δεν με διέψευσε ποτέ.

5️⃣Τι πιστεύετε για τον θεσμό της οικογένειας;

Π.Ζ:Η λέξη "θεσμός" με απωθεί λιγάκι. Είναι σαν να είναι κάπως υποχρεωτικό. Δεν χωράνε "θεσμοί" στις προσωπικές διαδρομές. Για μένα είναι βαθύτατη ανάγκη, όπως και η μητρότητα. Για άλλους όχι και το κατανοώ απόλυτα. 

6️⃣Ποιός είναι για εσάς ο μεγαλύτερος φόβος;

Π.Ζ:Η απώλεια αγαπημένου προσώπου. Τίποτα άλλο. 

7️⃣Τι ρόλο παίζει η φιλία στην ζωή σας;

Π.Ζ:Είναι μια από τις σημαντικές χαρές που μπορείς να γευτείς. Είναι η πραγματική συγγένεια, έτσι την χαρακτηρίζω. Έχω λίγους τέτοιους "συγγενείς"-και πολλούς  ανθρώπους με τους οποίους μπορώ απλώς να περάσω ευχάριστα.

8️⃣Η Τέχνη(Θέατρο, ζωγραφική, βιβλία, μουσική, κινηματογράφος, ποίηση...) είναι σημαντική στην καθημερινότητα σας;

Π.Ζ:Πολύ! Είναι η τροφή της έμπνευσης μου για τη ζωή και είμαι αχόρταγη! Βαριέμαι πολύ γρήγορα  μια συζήτηση που δεν περιστρέφεται γύρω από αυτά.

9️⃣Έχετε πραγματοποιήσει τα περισσότερα από τα όνειρα σας;

Π.Ζ:Ναι. Ήμουν πολύ τυχερή, το λέω συνέχεια. Τυχερή και ευλογημένη σε όλα τα επίπεδα. Και όσο μεγαλώνω το συνειδητοποιώ ακόμα πιο έντονα. Δεν είναι ποτέ όλα ρόδινα και ανέφελα αλλά έχω γευτεί-και ακόμα συμβαίνει-μεγάλες συγκινήσεις. Κι έχω πάρει σπουδαία μαθήματα, όχι εύκολα φυσικά αλλά έτσι είναι η μαθητεία. 

1️⃣0️⃣Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, αν υπάρχει.

Π.Ζ:Ξέρετε επειδή δεν αντέχω πολύ τον "δεσμευμένο" χρόνο σε κάτι υποχρεωτικό, φρόντιζα από μικρή να ασχολούμαι με πράγματα που με ενθουσιάζουν. Έτσι θεωρούσα τον χρόνο μου ελεύθερο. Με αυτό τον τρόπο είχα πάντα κτηνώδεις αντοχές στην κούραση. Τώρα, αν εννοούμε τις διακοπές ή τα ρεπό, τρελαίνομαι να ταξιδεύω.

1️⃣1️⃣Σας συγκινεί η φύση;

Π.Ζ:Από πάντα. Αλλά τα τελευταία χρόνια ακόμα πιο έντονα. Τώρα μου είναι πολύτιμη.

1️⃣2️⃣Ποιά η σχέση σας με τον χρόνο;

Π.Ζ:Προσπαθώ να τη διατηρήσω φιλική, με κατανόηση...Δεν προσπάθησα να του εναντιωθώ, να τσακωθώ μαζί του, είναι χαμένο παιχνίδι. Αν δεν έχεις αποδεχτεί την έννοια του χρόνου -με ότι αυτό συνεπάγεται- είσαι μεταξεταστέος στο βασικό υπαρξιακό μάθημα. Όχι;  

1️⃣3️⃣Τι ήταν αυτό που πολεμήσατε περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής σας για να κατορθωσετε να φτάσετε εδώ που είστε;

Π.Ζ:Τα συμπλέγματα, τις ανασφάλειες, τις φοβίες μου και όλα τα στραβά  του dna μου. Ο πόλεμος συνεχίζεται φυσικά.

1️⃣4️⃣ Αν ξανά αρχίζατε την ζωή σας θα ακολουθούσατε την ίδια πορεία;

Π.Ζ:Μάλλον. Αλλά με κάποιες διορθώσεις. Είπαμε, κάτι έμαθα απ' όλη τη διαδρομή ως σήμερα. Να πάνε χαμένα;...

Η ηθοποιός Πέμη Ζούνη.