ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ...Μια αποκαλυπτική περιήγηση στην σύγχρονη πραγματικότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ/ ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Ο γνωστός Θεατρικός συγγραφέας και Πεζογράφος Γιώργος Μανιώτης , με αφορμή την κυκλοφορία του νέου θεατρικού του βιβλίου από τις εκδόσεις Αιγόκερως, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ όλης της ύλης αποκλειστικά στον Δέκατο Τέταρτο.

Γιάννης Γούνας 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ/ 2 ολοκαίνουρια θεατρικά έργα( "ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ"-"ΚΑΡΤΟΥΝ") από τις εκδόσεις Αιγόκερως.

Γιώργος Μανιώτης.

1️⃣Η πανδημία και η καραντίνα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τα δύο ολοκαίνουρια θεατρικά σας έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Αιγόκερως. Ποιό είναι το περιεχόμενο τους;

Γ.Μ:Στο πρώτο έργο "ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ" διαπραγματεύομαι τις επιπτώσεις που είχε η καραντίνα στις οικογενειακές σχέσεις. Η απαγόρευση της μετακίνησης και ο εγκλεισμός ανάγκασε τους ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους και να κοιτάξουν κατάματα τους ανθρώπους τους οποίους αγαπούν και για τους οποίους θυσιάζονται. 

Στο δεύτερο έργο στο  "ΚΑΡΤΟΥΝ" ένας μεγάλος ηλικιωμένος ηθοποιός κλεισμένος στο δωμάτιό του απευθύνεται σε ένα φανταστικό κοινό επιχειρώντας να χαρτογραφήσει την κατάσταση του θεάτρου όπως την αλλοίωσαν και την παρέδωσαν στην πραγματικότητα οι μοντέρνοι καιροί.

2️⃣Πιστεύετε πως αυτή η πανδημία η οποία εξακολουθεί να εξελίσσεται παγκόσμια θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων;

Γ.Μ: Πιστεύω ότι αυτή η πανδημία με τις παρενέργειες της α) θα επιβάλει  στους ανθρώπους με την παύση του καθημερινού ρυθμού της ζωής μια αυτογνωσία που την απέφευγαν επιμελώς, β) θα μας επιτρέψει να διακρίνουμε την ποιότητα των ανθρώπων, γ) επίσης θα μας δώσει την ευκαιρία να κρίνουμε ποιά πολιτική παράταξη ενδιαφέρεται πραγματικά για την τύχη μας και δ) θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε από τι έχει δημιουργηθεί η αυτοκτονική τάση μερίδας ανθρώπων που βρήκαν την ευκαιρία να ξεγλιστρήσουν στον άλλο κόσμο με το άλλοθι μιας δήθεν αντίστασης.

3️⃣Έχετε ζήσει από κοντά όλη αυτή την σπουδαία γενιά των μεγάλων ηθοποιών από τις προηγούμενες δεκαετίες. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς είχαν ερμηνεύσει ρόλους από θεατρικά σας έργα. Ποιά ήταν εκείνα τα χαρακτηριστικά όλων αυτών των σπουδαίων ηθοποιών που έμειναν στην ιστορία του θεάτρου.

Γ.Μ: Πρώτα από όλα ήτανε μορφωμένοι άνθρωποι με βαθιά συνείδηση της πραγματικότητας, χωρίς τις παρωπίδες επιφανειακών ρευμάτων, που μια ύποπτη μόδα χρωματίζει τις σύγχρονες καταστάσεις της ζωής μας με σκοπό να αποπλανησει το νού μας από το ουσιαστικό που υπερασπίζεται και βοηθάει τον βίο μας. Η τέχνη τους ήτανε ένας πραγματικός καθρέφτης αναπαράστασης που αντανακλούσε εις βάθος και ανέλυε όλη την πολυπλοκότητα μιας στιγμής πολιτισμού σε σχέση πάντα με το παρελθόν, το παρρόν και το μέλλον.

Γιώργος Μανιώτης.

Ο Γιώργος Μανιώτης με την Τζένη Καρέζη.

4️⃣Σήμερα έχουμε κατά την γνώμη σας σπουδαίους ηθοποιούς; Θα θέλατε να μου αναφέρετε κάποια ονόματα;

Γ.Μ: Υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που προσπαθούν μυστικά μέσα τους να διασώσουν την υποκριτική τέχνη ενάντια στην αγαρμποσύνη, αγριότητα και αυθαιρεσία των νέων σκηνοθετών που εν ονόματι του μοντερνισμού ακυρώνουν τις δομές και την μουσικότητα των θεατρικών κειμένων προκειμένου να πρωτοτυπήσουν και να εφεύρουν μια κάλπικη τέχνη που θα πιστεύουν ότι θα τους οδηγήσει στην ιεραρχία του θεάτρου. Τέτοιους ηθοποιούς θεωρώ την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Κώστα Καζάκο, τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον Δημήτρη Καταλειφό, την Κοραλία Καράντη, την Σοφία Φιλιππίδου, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη,τον Μάνο Βακούση, τον Χρήστο Στέριογλου, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, τον Νίκο Ψαρρά, την Αμαλία και Εριέτα Μουτούση, την Γεωργία Καλλέργη,την Άννα Μάσχα, τον Μιχάλη Σαράντη, την Ευγενία Δημητροπούλου.

5️⃣Παρακολουθείτε τηλεόραση; Ποιά είναι η γνώμη σας για το τηλεοπτικό πεδίο;

 Γ.Μ: Έτσι που πάει η τηλεόραση είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια το ελληνικό κοινό θα της γυρίσει την πλάτη, αν δεν έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει. Ωστόσο υπάρχουν μερικές εκπομπές που μου αρέσουν πολύ, όπως ο Πουαρό, "Η ζωή αλλιώς" της Ίνας Ταράντου, "Το μαγικό των ανθρώπων" της Φωτεινής Τσαλίκογλου και κάποιες άλλες που μου διαφεύγουν. 

6️⃣Θα ήθελα να σας αναφέρω κάποιες σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού, όπου διατηρούσατε και πολύ στενές σχέσεις μαζί τους και να μου πείτε 2 λόγια για αυτούς.

Γ.Μ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ):Απόλυτη συνείδηση του πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τρομερή αίσθηση για το τι είναι αληθινό και τι είναι ψεύτικο όχι μόνο στον χώρο της τέχνης αλλά και στην ζωή μας. 

Γ.Μ(ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ):Ένας ναός γεμάτος μουσικές.

Γ.Μ(ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ):Μια ηθοποιός πολύ τυραννισμένη που κατόρθωνε και εξαργύρωνε την απέραντη θλίψη της σε χαρμόσυνα γέλια.

Γ.Μ(ΒΕΡΑ ΖΑΒΙΤΣΙΑΝΟΥ):Μια ηθοποιός που φορούσε τις καταστάσεις, τα νοήματα και την ρυθμολογία των έργων σαν δέρμα ζωντανό πάνω στην ψυχή της. 

Γ.Μ(ΤΑΣΟΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ):Ένας κριτικός με βαθιά γνώση του θεάτρου. Μέγας υπερασπιστής του Ελληνικού έργου και απόλυτος υποστηρικτής των κλασικών έργων, τα οποία ονόμαζε και κοινωνικά συμβόλαια της ανθρωπότητας.

Γ.Μ(ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΪΤΗΣ):Ένας ζωγράφος που αν παρακολουθήσεις την εξέλιξη της ζωγραφικής του μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μέχρι σήμερα θα καταλάβεις ότι είχε κατανοήσει και αναγνώσει πλήρως την εποχή που ζούμε.

Ο Γιώργος Μανιώτης με την Βέρα Ζαβιτσιάνου, στην ηχογράφηση του "Μικρού Επιταφίου" του συγγραφέα.

Γιώργος Μανιώτης/Κώστας Καζάκος/Κοραλία Καράντη/Καρυοφυλλιά Καραμπέτη/Βαγγέλης Χρόνης. Από την παρουσίαση του μυθιστορήματος "Τώρα" στον Ιανό.

7️⃣Τι σας δίνει χαρά στην καθημερινότητα σας;

Γ.Μ:Αυτό που μου δίνει χαρά στην καθημερινή μου ζωή είναι να βλέπω και να συναντώ άτομα που να έχουν πλήρη συνείδηση για το τι είναι αυτό που πραγματικά ζούν. Σε αυτό βοηθάει η παγκόσμια λογοτεχνία. Τα μεγάλα κείμενα δηλαδή των ανθρώπων που έχει διασώσει μέσα στον χρόνο το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως της ανθρωπότητας παρόλο  τους πολέμους και την σύγχυση που επιβάλουν οι εκάστοτε εξουσίες. Δύσκολες καταστάσεις, που αληθινά και ουσιαστικά βιβλία, μας βοηθούν να τις αντιμετωπίζουμε και να βάζουμε το μυαλό μας σε τάξη κάθε φορά. Αυτό σε τελική ανάλυση που βοηθά είναι η γνώση.

8️⃣Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση σήμερα;

Γ.Μ: Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι παντού σήμερα, σε όλο τον κόσμο, όλοι οι λαοί βρίσκονται δέσμιοι μέσα στις δομές ενός σύγχρονου υπερκράτους. Το σύγχρονο υπερκράτος είναι πηγή ανισότητας μεταξύ των πολιτών και για να συντηρηθεί, να προοδεύσει και να σταθεί όρθιο και αποτελεσματικό έχει τους δικούς του νόμους. Αυτοί οι νόμοι του σύγχρονου υπερκράτους εξαφανίζουν και διαλύουν όλες τις ιδεολογίες(αριστερές και δεξιές) και επιβάλουν στον κόσμο έναν οικονομικό κυνισμό. Αν τα πράγματα σε μια χώρα πάνε καλά ή κακά εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία και την ποιότητα του ηγέτη της. Αν δηλαδή ένας ηγέτης μέσα στα πλαίσια ενός σύγχρονου υπερκράτους αγαπάει πραγματικά την χώρα του και τον λαό του θα βρεί τρόπο να οδηγήσει με ασφάλεια το καράβι στο λιμάνι. Αν ο ηγέτης του είναι ένα επηρμένο καραφάνταλο για εξουσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να την κατακτήσει αδιαφορώντας για την ζωή των ψηφοφόρων και συμπολιτών του. 

9️⃣Πώς βλέπετε την νέα γενιά;

Γ.Μ: Μερίδα της νέας γενιάς παρασύρεται από την εύκολη ζωή που προβάλει η τηλεόραση, η οποία στην ουσία είναι μια ζωή πάρα πολύ δύσκολη. Είναι μια ζωή ρουφιανιάς και ανταγωνισμού μέχρι εσχάτων. Αν και παρασύρεται προς στιγμήν, ενστικτωδώς καταλαβαίνει ποιό είναι το μαρτύριο που την καλούνε να βιώσει στο παρρόν και στο μέλλον της και για αυτό γίνεται αδιάφορη και διακατέχεται πολλές φορές από τάσεις αυτοκτονικές, τις οποίες χρησιμοποιεί ανοήτως ως όπλα εναντίον ενός κατεστημένου. Είμαι περίεργος να δω τι θα κάνει αυτή η γενιά όταν συγκρουστεί μετωπικά με τον οικονομικό κυνισμό που επικρατεί γύρω μας. 

Γιώργος Μανιώτης.

Πορτραίτο του Γιώργου Μανιώτη από τον Γιάννη Γαϊτη.

1️⃣0️⃣Κάνετε όνειρα για το μέλλον;

Γ.Μ: Όνειρα ακριβώς δεν κάνω. Απλώς προσπαθώ αδιαλείπτως να ολοκληρώσω το όραμα μου, το οποίο σκοπό έχει να δημιουργήσει μικρές στιγμές ευτυχίας μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό που ζούμε. 

1️⃣1️⃣Θα ήθελα να μου αναφέρετε αγαπημένους σας Έλληνες ζωγράφους/ποιητές και συγγραφείς.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ.

Γ.Μ: Ο Θεόφιλος.Τον θεωρώ πατέρα της ελληνικής ζωγραφικής διότι όταν βλέπω έναν πίνακα του είναι σαν να ακούω ένα δημοτικό τραγούδι.

Ο Γιάννης Τσαρούχης. Μέγιστος ζωγράφος που ζωγράφιζε με τρόπους αρχαίους την δύναμη του ανθρωπίνου σώματος μέσα στο Αττικό φως και στην σκιά του απομεσήμερου.

Ο Αλέκος Φασιανός. Ο ζωγράφος των μικρών καθημερινών στιγμών και αναμνήσεων που μένουν σαν πολύτιμη κληρονομιά των ανθρώπων μέσα στον ορυμαγδό της καθημερινότητας και του χρόνου.

Ο Γιάννης Γαϊτης. Η πορεία της ζωγραφικής του μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο ταυτίζεται όχι μόνο με την πορεία της χώρας μας αλλά και με την εξέλιξη του πολιτισμού στο παρρόν και στο μέλλον κυρίως.

Ο Άγγελος. Ένας λεπτομερής αντιγραφέας των δημιουργημάτων της φύσης και του θεού. 

Ο Γιώργος Σταθόπουλος. Ένας ζωγράφος που θα τον χαρακτήριζα Αττικό διότι το διονυσιακό πνεύμα εξακολουθεί να καλπάζει ανάμεσα στους όγκους των πολυκατοικιών που έχουν συσσωρευθεί πάνω στην Αττική γή.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ.

Γ.Μ: Ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Όλος ο απόηχος, η ιστορική κούραση και η σοφία του ελληνικού πολιτισμού.

Ο Κώστας Καρυωτάκης. Ένας μέγας ποιητής που δεν δίστασε να μας δείξει την φόδρα των επίσημων ενδυμάτων της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο Γιάννης Κοντός. Ένας ποιητής που χρησιμοποίησε μια γλώσσα καθομιλουμένη και απλή για να δείξει το σκοτεινό έρεβος, με χιούμορ πολλές φορές, των σύγχρονων καταστάσεων.

Ο Γιάννης Βαρβέρης. Ένας ποιητής που δεν δίστασε να απομυθοποιήσει με πόνο ψυχής και ενσυναίσθηση τα γιορτινά μας τραπέζια.

Η Κική Δημουλά. Θα έλεγα ότι η ποίηση της είναι η αυτογνωσία της σύγχρονης πραγματικότητας.

Ο Βαγγέλης Χρόνης. Ένας ποιητής που επαναφέρει στο σήμερα ατμόσφαιρες ολοζώντανες από χρόνους αρχαίους που παρηγορούν και τέρπουν την σύγχρονη θλίψη μας. 

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ.

Γ.Μ: Ο (Στρατηγός) Ιωάννης Μακρυγιάννης. Μου αρέσει πολύ η γλώσσα του διότι το περιεχόμενο της αλήθειας του σμηλεύει αυτή την γλώσσα έξω από τους ορατούς κανόνες και την νομιμότητα της γραμματικής και του συντακτικού. 

Και ο Στρατής Μυριβήλης μου αρέσει και ειδικά η νουβέλα του "Τα παγανά" και "Ο Βασίλης ο Αρβανίτης".

Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω το σπουδαίο μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή, το "Τρίτο στεφάνι" για την εις βάθος περιγραφή του μιας συγκεκριμένης περιόδου του πολιτισμού μας και για την ελευθερία της γλώσσας του.

1️⃣2️⃣Τι συγκινεί σήμερα τον Γιώργο Μανιώτη;

Γ.Μ: Η μουσική, μια θεατρική παράσταση που δεν παραβιάζει τις δομές ενός θεατρικού έργου, ένα καλό βιβλίο, η ζέστη παρέα με καλούς φίλους.

 

Ο Γιάννης Τσαρούχης κάνει πρόβες με την Σαπφώ Νοταρά σε 2 μονόπρακτα του Γιώργου Μανιώτη.

Πορτραίτο του Γιώργου Μανιώτη από τον Γιώργο Σταθόπουλο.

1️⃣3️⃣Υπάρχουν ανακοινώσημα μελλοντικά σχέδια;

Γ.Μ: Έχω γράψει ένα μεγάλο πεζογραφικό βιβλίο το οποίο ολοκληρώνω και σκοπεύω να εκδώσω τα επόμενα χρόνια. Το βιβλίο αυτό φέρει τον τίτλο "Η Βίβλος του κακού". Επίσης έχω σκοπό κάθε 6-8 μήνες να εκδίδω και ένα θεατρικό βιβλίο που θα περιέχει άπαιχτα καινούρια θεατρικά έργα. Και αυτό θα το κάνω γιατί η συμπεριφορά του θεατρικού χώρου προς το ελληνικό θεατρικό έργο είναι δολοφονική. 

1️⃣4️⃣Αν σας ζητούσα να βάλετε έναν τίτλο για την μέχρι τώρα πορεία σας ποιός θα ήταν αυτός;

Γ.Μ: ΙΣΟΒΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΖΩ.Να το αναλύσω και να αποκτήσω ανοσία, όσο μου επιτρέπεται, απέναντι στους αντικατοπτρίσμους της πονηρης εποχής. Επιπλέον να εκφράσω με λέξεις και φράσεις τα συμπεράσματα μου, δημιουργώντας ήρωες θετικούς και αρνητικούς έτσι ώστε η γνώση μου αυτή να γίνει κτήμα των ανθρώπων.

Ο Γιώργος Μανιώτης με τον Βαγγέλη Χρόνη.

Ο Γιώργος Μανιώτης με τον Αλέκο Φασιανό.

Ο Γιώργος Μανιώτης με την Αγνή Μπάλτσα.