"ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ".

Ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής απαντά στο ερωτηματολόγιο του Δέκατου Τέταρτου.

Γιάννης Γούνας 

"ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ". Ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής απαντά στο ερωτηματολόγιο του Δέκατου Τέταρτου.

1️⃣Μπορείτε να μου αναφέρετε μια συγκεκριμένη σκηνή παραδείσιας ευτυχίας που αποτελεί πολύ ισχυρή ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;

Σ.Κ: Τα Χριστούγεννα που όλοι περιμέναμε ενώ "γνωρίζαμε" την άφιξη του Άι-Βασίλη και γενικότερα όλη η περίοδος των Χριστουγέννων. Το στόλισμα του δέντρου, το χιόνι που ήταν συχνό φαινόμενο τότε και γενικά όλη αυτή η οικογενειακή και γιορτινή ατμόσφαιρα. Υπέροχες αναμνήσεις που δυστυχώς παρέμειναν αναμνήσεις.

2️⃣Ποιό γεγονός σας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την σκληρότητα του κόσμου;

Σ.Κ: Θα είμαι μονολεκτικός...Το σχολείο.

3️⃣Πότε και πως αποφασίσατε αυτό που ακολουθήσατε για την υπόλοιπη ζωή σας;

Σ.Κ: Για κάποιον που γνωρίζει το βιογραφικό μου ήταν κάτι που δεν το αποφάσισα. Έπαιξα πιάνο μόνος μου στην ηλικία των τεσσάρων ετών και πιστεύω πως όχι μόνο εγώ αλλά και ολόκληρη η οικογένεια μου κατάλαβε πως ο δρόμος που θα ακολουθήσω θα είναι αυτός της μουσικής. Παρόλο αυτά, ενδεχομένως σε μια άλλη περίπτωση θα ακολουθούσα τον δρόμο των μαθηματικών και της φυσικής διότι ήταν τα μόνα μαθήματα που μου κέντριζαν το ενδιαφέρον διότι έβρισκα συγγένειες(ειδικά με τα μαθηματικά) σε σχέση με την μουσική.

4️⃣Ποιά ήταν εκείνα τα κριτήρια που σας έκαναν να επιλέξετε τον άνθρωπο της ζωής σας;

Σ.Κ: Θεωρητικά μιλώντας το κριτήριο είναι η ειλικρίνεια. Μόνο!

5️⃣Τι πιστεύετε για τον θεσμό της οικογένειας;

Σ.Κ: Επειδή μεγάλωσα σε μια πολύ όμορφη και δεμένη οικογένεια θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό για την ζωή του κάθε ανθρώπου, υπό την προϋπόθεση όταν μεγαλώνεις να μην σε βλέπουν ως παιδί με όλες τις καταπιεστικές προεκτάσεις που δυστυχώς το βλέπουμε συχνά. Μεγαλώνοντας στο εξωτερικό από τα δεκαεφτά μου και μετά είδα την ανεξαρτητοποίηση και την αποκόλληση από τις οικογένειες των συνομηλίκων μου χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είχε μειωθεί και η αγάπη εκατέρωθεν.

6️⃣Ποιός είναι για εσάς ο μεγαλύτερος φόβος;

Σ.Κ: Το να χάνω αγαπημένους μου ανθρώπους.

7️⃣Τι ρόλο παίζει η φιλία στην ζωή σας;

Σ.Κ: Σπάνιο. Η φιλία είναι μια έννοια όμορφη αλλά συνάμα πολύ δύσκολη και σπάνια στην πραγμάτωση της. Πιστεύω στις φιλίες που διαμορφώθηκαν από τα παιδικά χρόνια του καθενός γιατί ακολούθησαν μεγάλη διαδρομή και σε ελάχιστες περιπτώσεις φιλίες που δημιουργήθηκαν μετά, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρόλο αυτά η σχέση που ονομάζεται φιλία ίσως να είναι η πιο δύσκολη ανθρώπινη σχέση. Αν η ερώτηση σας αφορούσε τις λυκοφιλίες οι απαντήσεις μου θα απαιτούσαν ολόκληρο βιβλίο. 

8️⃣Η τέχνη(Θέατρο, ζωγραφική, βιβλία, μουσική, κινηματογράφος, ποίηση) είναι σημαντική στην καθημερινότητα σας;

Σ.Κ: Σαφώς και ναι και δεν νομίζω ότι πρέπει να το περιορίσουμε μόνο σε μένα. Οι τέχνες θεωρώ πως είναι το δεύτερο πιο απαραίτητο "συστατικό" μετά το οξυγόνο για κάθε άνθρωπο. Σου ανοίγει την ψυχή, σου ανοίγει το μυαλό και σε κάνει πιο ευγενή άνθρωπο. 

9️⃣Έχετε πραγματοποιήσει τα περισσότερα από τα όνειρα σας;

Σ.Κ: Δεν έβαζα ποτέ στόχους-όνειρα, άλλωστε ένας δημιουργός δεν σταματά ποτέ, μπαίνει στην διαδικασία επίτευξης στόχων γενικότερα. Για να γίνω πιο σαφής πετυχαίνεις ας πούμε έναν στόχο και πρίν καλά καλά καταλάβεις, στο μυαλό σου έρχεται ο επόμενος. Χωρίς όμως τουλάχιστον για μένα αυτό να αποτελεί μέρος μιας ακόρεστης επιθυμίας για επιτυχία. Απλά ένας δημιουργός δεν σταματά να δημιουργεί. 

1️⃣0️⃣Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, αν υπάρχει;

Σ.Κ: Δεν υπάρχει γιατί δεν το επιτρέπω εγώ να υπάρξει και εύχομαι να μην υπάρξει. Αν θεωρούμε αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δείς μια ωραία θεατρική παράσταση και πάλι δεν είναι ελεύθερος χρόνος γιατί σου δίνουν τροφή έμπνευσης για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο.

1️⃣1️⃣Σας συγκινεί η φύση;

Σ.Κ: Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη συγκίνηση. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον θαυμασμό όταν βλέπω ένα πανέμορφο τοπίο ή την υπέρτατη θλίψη όταν βλέπω ένα καμένο δάσος ή όταν βλέπω σκουπίδια στις παραλίες. Άρα λοιπόν οι λέξεις που χρησιμοποιώ είναι θαυμασμός, θλίψη και οργή ανάλογα των περιπτώσεων. Αν όλα αυτά τα συναισθήματα περικλείονται στην λέξη συγκίνηση, τότε ναι συγκινούμαι.

1️⃣2️⃣Ποιά η σχέση σας με τον χρόνο;

Σ.Κ: Ο χρόνος είναι μια ανθρώπινη κατασκευή. Δηλαδή εμείς οι ίδιοι προσδιορίσαμε τα λεπτά, τις ώρες, τα χρόνια κτλ. Αν μιλάμε για την βιολογική φθορά του ανθρώπινου σώματος την αποδέχομαι ως κάτι το απόλυτα φυσιολογικό διότι στην τελική δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα. Θεωρώ πως κάθε περίοδος έχει και τα άσχημα και τα καλά της. Άρα δεν τίθεται θέμα συμφιλίωσης αλλά αποδοχής και συμπόρευσης.

1️⃣3️⃣Τι ήταν αυτό που πολεμήσατε περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής σας για να κατορθωσετε να φτάσετε εδώ που είστε;

Σ.Κ: Τις ανασφάλειες και τους φόβους μου. 

1️⃣4️⃣Αν ξανά αρχίζατε την ζωή σας θα ακολουθούσατε την ίδια πορεία;

Σ.Κ: Με το αν πολλά πράγματα θα αλλάζαμε γενικά. Το αν είναι υποθετικό και δεν μπορώ να  απαντήσω σε μια υποθετική ερώτηση. Στο μόνο που θα μπορούσα να ήμουνα υποθετικά σίγουρος είναι πως θα ακολουθούσα την ίδια διαδρομή, δηλαδή στο να είμαι μουσικός.

Ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής.