Απόστολος Λάβδας...Σμήνη συναισθημάτων και χρωμάτων αντιμέτωπα με την γκρίζα καθημερινότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΒΔΑΣ...Σμήνη συναισθημάτων και χρωμάτων αντιμέτωπα με την γκρίζα καθημερινότητα.

Ο γκρίζος καμβάς της καθημερινότητας μας, γεμίζει με χρώματα. Πολλά χρώματα και έντονα. 

Πεταλούδες και μπαλόνια δημιουργούν ένα αίσθημα ευφορίας και μια γιορτή ξεκινά...

Ο Απόστολος Λάβδας μας καλεί σε ένα πολύχρωμο πανηγύρι χαράς και ελευθερίας, που οι άνθρωποι έχουμε ξεχάσει...

Έτσι αντιλαμβάνομαι την ξεχωριστή ζωγραφική του. Ένα προσκλητήριο σε έναν φωτεινό κόσμο, μακριά από τα γκρίζα μονοπάτια της σκληρής πραγματικότητας.

Η ζωγραφική του έντονα διονυσιακή. Οι ποδηλάτες του, αναβάτες μιας υπέροχης εκδρομής κάποια ηλιόλουστη μέρα. 

Στην ζωγραφική του Απόστολου Λάβδα όλα τα αισθήματα βρίσκονται σε εγρήγορση. 

Ένα ζεστό σύμπαν απλώνεται μπροστά σου. Τα χρώματα ανακατεύονται και μεθάνε γλυκά την καρδιά του θεατή.

Ένας λαβύρινθος που όμως ο ζωγράφος σου δείχνει με τον τρόπο του πως θα βγεις στα υπέροχα ξέφωτα της ζωής. 

Γιάννης Γούνας 

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΒΔΑΣ...Έκρηξη χρωμάτων.

Ο Απόστολος Λάβδας γεννήθηκε στο Πειραιά το 1940. Σπούδασε ζωγραφική στην Ecole des Beaux-Arts(1962-1965) στις Βρυξέλλες, και στην Ecole des Beaux-Arts(1965-1966) στο Παρίσι.

Το έργο του αποτελείται κυρίως από ανθρώπινες μορφές, τις οποίες αποδίδει  με εξπρεσιονιστική διάθεση. Χρησιμοποιεί πλούσια χρωματική κλίμακα, που τη χειρίζεται με αμεσότητα και αυθορμητισμό. Εργάζεται με θεματικές ενότητες και έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε δυναμικά θέματα που περιλαμβάνουν την ανθρώπινη μορφή σε κίνηση( συνθέσεις με αθλητές, δρομείς, ιππείς κ.α). Δημιουργεί επάλληλα χρωματικά επίπεδα με κοφτές και πλατιές πινελιές, προσδίδοντας τους συγκεκριμένη κατεύθυνση και χρωματική ροή. Αποφεύγει το σχεδιαστικό περίγραμμα και οδηγεί το βλέμμα του θεατή στην ανάγνωση του θέματος μέσω των χρωματικών συσχετισμών. Η κίνηση και ο χρόνος είναι συνυφασμένα με τα έργα του Απόστολου Λάβδα.

Ο ζωγράφος μοιάζει να αιχμαλωτίζει στιγμές του χρόνου τις οποίες αναδεικνύει με την έμπνευση του δίνοντας τους πρωταγωνιστικό ρόλο.

"Τα θέματα των τζόκεϊ και των δρομέων με απασχολούν εδώ και 30 χρόνια" λέει ο ίδιος ο Απόστολος Λάβδας. "Όταν ζούσα στο Παρίσι, έβλεπα από το παράθυρο μου ένα ιπποφορβείο από όπου ξεκινούσαν και τελείωναν την πορεία τους οι ιππείς. Αυτή η ζωτική εικόνα που επαναλαμβανόταν καθημερινά εντυπώθηκε στη μνήμη μου και αποτέλεσε για μένα, από τότε, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης". 

Τους πρώτους τζόκεϊ ο Απόστολος Λάβδας τους παρουσίασε στην Αμβέρσα το 1965, σε έκθεση που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Κέντρο της πόλης, όπου και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Δώδεκα χρόνια αργότερα, το 1977 στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας αποσπά επίσης το Ά βραβείο. Μια νέα δημιουργική περίοδος σηματοδοτεί τη ζωγραφική εξέλιξη του Απόστολου Λάβδα. Είναι η εποχή που ο καλλιτέχνης αποδεσμεύει τη δουλειά του από τις εξαρτήσεις του παρελθόντος.

Η επιστροφή του στην Ελλάδα γίνεται δυναμικά από το 1978 με ατομικές εκθέσεις που σηματοδοτούν την πορεία του. Το 1985 οι τζόκεϊ του Απόστολου Λάβδα προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση σε μια ατομική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Αλέξανδρου Ιόλα, του διεθνούς μαικήνα της τέχνης ο οποίος υποστήριξε τη ζωγραφική του Λάβδα ειδικά την δεκαετία του 1980 και ως το θάνατο του.

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΒΔΑΣ...Η φωτεινή πλευρά σε πρώτο πλάνο.

Ένα λούνα πάρκ γεμάτο φωνές, τραγούδια, γέλια και φωτεινά χρώματα θα μπορούσε να είναι ο "χώρος" του γνωστού εικαστικού.

Ο Απόστολος Λάβδας μας παίρνει με τρυφερότητα από το χέρι και μας πάει βόλτα στον θαυμαστό κόσμο του.

Σαν μικρά παιδιά όλοι εμείς αισθανόμαστε μπροστά στην ζωγραφική του. 

Θέλουμε να τρέξουμε μέσα στους δρόμους της ζωγραφικής του  και να ξεχαστούμε έστω και για λίγο.

Μια διαδρομή γεμάτη φως που θέλεις να κάνεις οπωσδήποτε. 

Γιάννης Γούνας 

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

Απόστολος Λάβδας.

Ο εικαστικός Απόστολος Λάβδας.