Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Δέκατου Τέταρτου.

1️⃣ Μπορείτε να μου αναφέρετε μια συγκεκριμένη σκηνή παραδείσιας ευτυχίας που αποτελεί πολύ ισχυρή ανάμνηση από την παιδική σας ηλικία;

Β.Χ: Τα παιδιά δεν πιστεύω πως χαρακτηρίζουν παραδείσιες τις όμορφες στιγμές που ζουν ίσως γιατί τις θεωρούν δεδομένες. Σίγουρα όμως το κάθε παιδί ζεί στιγμές ξεχωριστές μια και δεν είναι καθημερινές. Σαν ενήλικας όταν επιστρέφεις στις στιγμές αυτές-όσες θυμάσαι βεβαίως-και τοποθετείς τον εαυτό σου στις αλησμόνητες αναμνήσεις τότε θα έλεγα πως αυτές οι στιγμές είναι πολλές και είναι δύσκολο να τις κατηγοριοποιήσεις. Το κολύμπι στον Νέστο τα καλοκαίρια, οι Πρωτομαγιές με τις κούνιες και τις μουσικές κάτω από τα θεόρατα πλατάνια, τα πανηγύρια με τα πολύχρωμα παιχνίδια και τους ταχυδακτυλουργούς, τα καρναβάλια, οι παρελάσεις, οι σχολικές εκδρομές, το ποδόσφαιρο στις αλάνες, οι μεγάλες γιορτές ακόμη και η εικόνα του παγωτού βανίλια να λιώνει στα χέρια σου και να γλύφεις την κάθε σταγόνα φαντάζομαι πως στα παιδικά μυαλά θα ήταν ασυναίσθητα εξαίσιες στιγμές.

2️⃣ Ποιό γεγονός σας έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την σκληρότητα του κόσμου;

Β.Χ: Ο θάνατος προσφιλούς ατόμου. Όταν πιστεύεις πως ολόκληρη η ζωή είναι μπροστά σου ο θάνατος σε αποδιοργανώνει ή και σε εξοικειώνει ακόμη.

3️⃣ Πότε και πώς αποφασίσατε αυτό που ακολουθήσατε για την υπόλοιπη ζωή σας;

Β.Χ: Ποτέ δεν έλαβα κάποια ιδιαίτερη απόφαση. Ακολουθούσα τις καταστάσεις όπως έρχονταν και όταν τις θεωρούσα καλές τότε επικεντρωνόμουν πάνω σε αυτές και τις ενίσχυα όσο μπορούσα ανάλογα με τις δυνατότητες μου. 

4️⃣Ποιά ήταν εκείνα τα κριτήρια που σας έκαναν να επιλέξετε τον άνθρωπο της ζωής σας;

Β.Χ: Οπωσδήποτε η ομορφιά η εξωτερική και η ομορφιά του χαρακτήρα. Η χημεία είναι σπουδαία υπόθεση μια και στην χημεία δεν υπάρχει τίποτα τυχαιο. 

5️⃣Τι πιστεύετε για τον θεσμό της οικογένειας;

Β.Χ: Σπουδαίος,  σπουδαιότατος είναι ο θεσμός της οικογένειας και ιδιαίτερα για την διαμόρφωση των νεότερων μελών.

6️⃣ Ποιός είναι για εσάς ο μεγαλύτερος φόβος;

Β.Χ: Να είμαι ανήμπορος να φροντίζω τον εαυτό μου και ενώ υπάρχω να μην το αισθάνομαι. 

7️⃣Τι ρόλο παίζει η φιλία στην ζωή σας;

Β.Χ: Σπουδαιότατο. 

8️⃣Η Τέχνη(Θέατρο, ζωγραφική, βιβλία, μουσική, κινηματογράφος, ποίηση...) είναι σημαντική στην καθημερινότητα σας;

Β.Χ: Ναι, οπωσδήποτε ναι. Όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέρος που συντελεί σε σημαντικό βαθμό στον καθημερινό μας πολιτισμό που δίχως αυτόν η ζωή γίνεται πιο δύσκολη και ίσως πιο σκληρή.

9️⃣Έχετε πραγματοποιήσει τα περισσότερα από τα όνειρα σας;

Β.Χ: Δεν το ξέρω γιατί ποτέ δεν είχα καταγράψει ένα κατάλογο με τα μελλοντικά σχέδια. Το γεγονός όμως πως ακόμη ονειρεύομαι στον ύπνο μου το θεωρώ σπουδαίο γιατί το όνειρο δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ίδια η ζωή. Για σκεφθείτε έναν νεκρό να ονειρεύεται;

1️⃣0️⃣Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερο χρόνο σας, αν υπάρχει;

Β.Χ: Δεν είμαι σίγουρος αν τον αξιοποιώ αλλά δεν αφήνω ούτε στιγμή που να μην κάνω ή να μην σκέπτομαι κάτι.  

1️⃣1️⃣Σας συγκινεί η φύση;

Β.Χ: Με συγκινεί ιδιαίτερα η φύση και προσπαθώ να είμαι ένα χρήσιμο μέρος της μια και της ανήκω όπως όλοι μας άλλωστε. Τις ομορφιές της φύσης μπορώ να πω πως τις λατρεύω.   

.

1️⃣2️⃣Ποιά η σχέση σας με τον χρόνο;

Β.Χ: Οι σχέσεις μου με τον χρόνο δεν είναι κακές. Όχι γιατί δεν θα επιθυμούσα την μεγαλύτερη διάρκεια του βίου μου αλλά γιατί έχω αποδεχτεί τον θάνατο όσο περίεργο και αν ακούγεται. Τον χρόνο κάθε μέρα προσπαθώ να τον έχω σύμμαχο. 

1️⃣3️⃣Τι ήταν αυτό που πολεμήσατε περισσότερο κατά την διάρκεια της ζωής σας για να κατορθωσετε να φτάσετε εδώ που είστε;

Β.Χ: Δεν νομίζω πως πολέμησα κάτι ιδιαίτερο γιατί ότι διαπίστωνα πως με ενοχλούσε το απέφευγα. Το γεγονός ότι έφτασα μέχρι εδώ δηλαδή να ζω 74 χρόνια δεν νομίζω πως έχει σχέση απόλυτη με εμένα αλλά οφείλεται κατά κύριο λόγο στην γενναιοδωρία της φύσης. Τα υπόλοιπα είναι στολίδια για να ομορφαίνουν την ζωή. 

1️⃣4️⃣Αν ξανά αρχίζατε την ζωή σας θα ακολουθούσατε την ίδια πορεία;

Β.Χ: Ναι θα ακολουθούσα την ίδια πορεία και αν κατρακυλούσα μέσα σε ένα χείμαρρο θα προσπαθούσα να αποφύγω να καταπλακωθώ από τις κροκάλες.

Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης.

Γιάννης Γούνας