"ΚΑΛΛΟΣ...Η υπέρτατη ομορφιά". Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

"ΚΑΛΛΟΣ...Η υπέρτατη ομορφιά".

➡️Μια πολυ σημαντική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου επιμελήθηκε εξαιρετικά ο Καθηγητής Αρχαιολογίας και Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως Νίκος Σταμπολίδης με τον αρχαιολόγο Γιάννη Φάππα.

➡️Η ΕΚΘΕΣΗ

300 εμβληματικές αρχαιότητες από 52 Μουσεία, Συλλογές και Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την ελληνική επικράτεια, την Ιταλία(Ιταλική χερσόνησο και Σικελία) και το Βατικανό, παρουσιάζονται στη συντριπτική πλειονότητα τους για πρώτη φορά εκτός των μουσείων προέλευσης τους και συναντώνται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να αποδώσουν ολοκληρωμένα το ιδεώδες του Κάλλους.  Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.

Το αρχαιοελληνικό κάλλος είναι ένα ιδεώδες που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική σκέψη, εκφράστηκε μέσα από τα ποιήματα των επικών(8ος αι. π.Χ.) και λυρικών (7ος-6ος αι. π.Χ.) ποιητών αρχικά ως εξωτερική ομορφιά και αποκρυσταλλώθηκε σταδιακά μέσα από κείμενα φιλοσόφων από τον 6ο αι. π.Χ. και εξής, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε αυτό ως συνδυασμό της φυσικής εμφάνισης και των αρετών της ψυχής. Σε αυτή τη διάσταση του κάλλους επικεντρώνεται και η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αναδεικνύοντας τη συμβολή της Αρχαίας Ελλάδας στον καθορισμό της έννοιας της ομορφιάς έως και σήμερα.

Στην παρούσα έκθεση  αποτυπώνεται μέσα από έναν τεράστιο πλούτο και ποικιλία αρχαιοτήτων όπως αγάλματα, αγγεία, όστρακα, κάτοπτρα, κοσμήματα, αρωματοδόχα ληκύθια, χρηστικά είδη καλλωπισμού(κρέμες, χρώματα κτλ), πήλινα, λίθινα, μετάλλινα έργα και τερακότες διαφόρων περιόδων, κυρίως αρχαικά, κλασικά και ελληνιστικά, ειδώλια, εργαλεία κόμμωσης, όπως σιδερένια ψαλίδια, χτενάκια κ.α.

Η επιλογή της γεωγραφικής προέλευσης των αντικειμένων έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: τα εκθέματα προέρχονται από ολόκληρη τη μητροπολιτική και νησιωτική Ελλάδα για να γίνει έτσι κατανοητή η συμμετοχή των περισσότερων πόλεων της ελληνικής αρχαιότητας και διάχυτη της έννοιας του Κάλλους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης αντίστοιχο αριθμό αρχαιοτήτων από τη Μεγάλη Ελλάδα για να μπορέσει ο επισκέπτης να κατανοήσει το φαινόμενο της διασποράς της έννοιας του Κάλλους και στις αποικίες της Δύσης.

Γιάννης Γούνας 

Ο Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως περιγράφει με τον μοναδικό του τρόπο την σπουδαιότητα της έκθεσης "ΚΑΛΛΟΣ...Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ".

Δίπλα σε ένα από τα συγκλονιστικά εκθέματα του Μουσείου ένα ποίημα του Βαγγέλη Χρόνη. "Θλιμμένος ο Στέφανος ανάγλυφος, ακίνητος, νέος και όμορφος στο μαρμάρινο επιτύμβιο του προβάλλει σεμνά όπως τον τοποθέτησε ο αρχαιολόγος για να γεμίσει ομορφιά θλίψη και θαυμασμό -ίσως και μιά δόση αιωνιότητας- την πτέρυγα του μουσείου και τον καθημερινό επισκέπτη" Β.Χ

Το βιβλίο-κατάλογος της έκθεσης.

Ο Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, επιμελητής της έκθεσης.

Η Έκθεση για το "Κάλλος", για την υπέρτατη ομορφιά στην αρχαιοελληνική εκδοχή της,σε καλεί όχι μόνον να κοιτάξεις αλλά, κυρίως, να  δεις την ομορφιά μέσα από έργα υψηλής αισθητικής που γέννησαν οι Αρχαίοι Έλληνες σε μια συγκεκριμένη περίοδο  της ιστορίας τους.  Όμως, όπως κι αν περιγράψει κάνεις με λόγια, όπως κι αν ντύσει με λόγια ένα ή περισσότερα υπέροχα δημιουργήματα, αυτά θα παραμένουν γυμνά περιμένοντας τη χαρά των ματιών καθενός θεατή να τα ντύσει κάθε φορά με τα δικά του αισθήματα και νοήματα, παραδίδοντας την ψυχή του στην αισθητική εποπτεία. Ατενίζοντας την ομορφιά, ουσιαστικά ατενίζεις τον εαυτό σου, αυτόν που είσαι και αυτόν που θα ήθελες να είσαι εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.

Νίκος Σταμπολίδης

"ΚΑΛΛΟΣ...Η υπέρτατη ομορφιά". Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

"ΚΑΛΛΟΣ...Η υπέρτατη ομορφιά". Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

"ΚΑΛΛΟΣ...Η υπέρτατη ομορφιά". Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

➡️ Η έκθεση περιλαμβάνει 300 αρχαιότητες από Μουσεία και Συλλογές της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βατικανού και διαρθρώνεται σε δύο μεγάλες ενότητες, τον Καλλωπισμό και το Κάλλος.

➡️Διάρκεια της έκθεσης: Από τις 29 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 16 Ιανουαρίου 2022.

🔖Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την γενναιόδωρη υποστήριξη της της L'Oreal.