ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ...ΕΝΑΣ ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.

Ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός. Το μουσείο του σπουδαίου μας ζωγράφου ΑΛΕΚΟΥ ΦΑΣΙΑΝΟΥ θα αρχίσει να λειτουργεί σε λίγο καιρό. Στο κέντρο της Αθήνας(κοντά στον σταθμό Λαρίσης, στη συμβολή των οδών Μεταξά και Χίου) ένας υπέροχος χώρος θα αποτελέσει μια πολιτιστική όαση για τους επισκέπτες. 

Ο Κυριάκος Κρόκος(φίλος του Αλέκου Φασιανού)  είχε επέμβει αισθητικά και αρχιτεκτονικά στο κτήριο, πάντα σε συνεργασία με τον ζωγράφο και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, η κόρη του ζωγράφου μας Βικτώρια Φασιανού δίνει πνοή σε ένα τόσο σημαντικό έργο.

Όπως η ίδια αναφέρει στο Liberal το Μουσείο θα φιλοξενεί έργα του καλλιτέχνη, προοδευτικά από όλες τις εικαστικές περιόδους του, καθώς και ένα εκθεσιακό πρόγραμμα με έργα σύγχρονης τέχνης, πλαισιωμένο από εκπαιδευτικά προγράμματα. Επίσης η Βικτώρια Φασιανού τονίζει πως σκοπός είναι η συλλογή του Μουσείου να αλλάζει τακτικά, έτσι ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί καλύτερα την εμβέλεια της δουλειάς του καλλιτέχνη από το 1959 έως και το 2019. "Θέλουμε το κοινό να γνωρίσει συνολικά την πορεία του, τις επιρροές και τους διάφορους τρόπους έκφρασης του στο θέατρο, στην εικονογράφηση του βιβλίου, στα κεραμικά, σε οτιδήποτε μεταχειρίστηκε ως εικαστικό μέσο" σημειώνει χαρακτηριστικά στο Liberal.

Η κόρη του ζωγράφου συμπληρώνει "Όπως ο πατέρας μου έχει επηρεάσει διάφορους καλλιτέχνες, παρόμοια και εμείς, σε συνεργασία με ιδρύματα και μουσεία, επιθυμούμε να αναδείξουμε αυτή την εικαστική συνομιλία. Κοινές αναφορές μπορούμε να βρούμε στο ανθρωπομορφικό στίλ, στην επιρροή από την Ελλάδα και την ελληνικότητα, στα χρώματα και σε διάφορα μέσα έκφρασης, όπως η χαρακτική, το λινόλεουμ και η επιζωγραφισμένη μεταξοτυπία".

Η ίδια διευκρινίζει ότι δεν είναι στα άμεσα πλάνα η δημιουργία ενός ψηφιακού πωλητηρίου αλλά θα υπάρχει ένα μικρό πωλητήριο στο μουσείο, όπου σε συνεργασία με τους αδερφούς Κατούφα θα δώσουνε ζωή σε κάποια από τα αντικείμενα που είχε σχεδιάσει ο Φασιανός για το μουσείο, όπως εύχρηστες καρέκλες σκηνοθέτη. Επίσης οι επισκέπτες θα μπορούν να βρούν τετράδια, βιβλία, καταλόγους εκθέσεων και κάποιες αφίσες.

Αναμένουμε με λαχτάρα αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που θα φέρει έναν άλλον αέρα(δροσερό και πολύχρομο) στην γκρίζα καθημερινότητα της πόλης μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΝΑΣ.

 

Ο Αλέκος Φασιανός με την Βικτώρια Φασιανού. 📷 Πάρις Ταβιτιάν.

"Εγώ έμαθα ζωγραφική από τους μπογιατζήδες. Βάφανε το σπίτι μας, τα βορινά δωμάτια κοκκινωπά για να κρατούν τη ζέστη και τα μεσημβρινά γαλάζια για να έχουν δροσιά, και επειδή δεν υπήρχαν έτοιμα χρώματα, τα έφτιαχναν επί τόπου. Ανακατεύανε επί ώρες σκόνες με λάδι και στεγνωτικό μέσα στον τενεκέ για να φτιάξουν αυτό το μπλέ. Και κάνανε χρώμα καταπληκτικό. Τους παρακολουθούσα πως το κάνανε και μετά χρησιμοποίησα την ίδια τεχνική και εγώ. Δηλαδή αν δεν είχα τους μπογιατζήδες δεν θα γινόμουνα ζωγράφος εγω. Γι'αυτό έκανα κι εγώ τις μορφές σε φόντα μπλέ η κεραμιδιά. Γιατί ήτανε βγαλμένα από την πραγματικότητα μου. Δεν ήταν κάτι που φαντάστηκα. Μου λένε γιατί κανείς κόκκινα; Μα το δωμάτιο δεν ήταν κόκκινο; Δεν τα έχω δει; Δεν ήταν κόκκινο; Ένα πράγμα βρήκα εγώ. Δεν ανακάλυψα δύο. Το άλλο το ανακαλύπτει άλλος ζωγράφος. Δεν μπορώ να ξεφύγω από αυτό που πιστεύω και το έχω δει. Πώς να ξεφύγω; Πρέπει να γίνω άλλος άνθρωπος. Δεν μπορώ να γίνω άλλος άνθρωπος. Άμα δεις κάτι και προσπαθείς να το κάνεις φαίνεται επαναστατικό στην αρχή, μετά το κατανοούνε σιγά-σιγά. Αν το πιστέψεις εσύ θα το πιστέψουνε και οι άλλοι. Βέβαια παίζουν ρόλο και τα διαβάσματα σου, όλη η κουλτούρα σου, ο μύθος. Παλιά έκανα μαλλιά να ανεμίζουνε τη στιγμή που οι άνθρωποι κουρευόντουσαν πάρα πολύ γερμανικά. Ήμασταν γουλί. Που τα είδες τα μαλλιά, με ρωτούσαν; Δεν τα είδα, αλλά έχω διαβάσει για τον Αβεσσαλώμ όπου μπλέχτηκαν τα μαλλιά του στα κλαδιά". ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ.

Εσωτερική όψη από το μουσείο του Αλέκου Φασιανού. 📷 Θάλεια Βασιλά.

Πανοραμική θέα από το μουσείο του Αλέκου Φασιανού. 📷 Θάλεια Βασιλά

Ο Αλέκος Φασιανός με τα παιδιά του Νίκο και Βικτώρια.

Ο Αλέκος και η Μαρίζα Φασιανού στο Παρίσι.

Εξωτερική όψη από το μουσείο του Αλέκου Φασιανού. 📷 Θάλεια Βασιλά.

Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Αλέκος Φασιανός παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Commandeur de L'ORDE des Arts et des Lettres(Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων) από τον Γάλλο πρεσβευτή στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ σε μια ιδιωτική τελετή. 

Ο Αλέκος Φασιανός με την κόρη του Βικτώρια.

Εξωτερική όψη από το μουσείο του Αλέκου Φασιανού. 📷 Θάλεια Βασιλά.

Εξωτερική όψη από το μουσείο του Αλέκου Φασιανού. 📷 Θάλεια Βασιλά.

"Πολλές φορές έκλαιγα, κρυφά, γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν ζωγραφική. Μου άρεσε όμως να απλώνω ένα χρώμα έντονο, ένα κόκκινο ή ένα μπλέ, σε μια μεγάλη επιφάνεια, που να παριστάνει κάτι. Όταν ζωγράφιζα τα μοντέλα, στην σχολή, δεν αισθανόμουνα τίποτα. Μόνο την πρώτη μέρα, όταν το πράγμα ήταν φρέσκο. Μετά τελείωνα το έργο και δεν έβλεπα πια το μοντέλο. Ήταν σαν να μην υπήρχε. Ποτέ μου δεν κατάφερα να το σχεδιάσω, όταν το κοιτούσα. Άμα το έκανα από μνήμης, ήταν ωραίο. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να ζωγραφίζω ότι μου ερχόταν στη φαντασία. Ρωτούσα τον φίλο μου τον Κτενά: "Από μοντέλο ή χωρίς μοντέλο;" Αυτός γελούσε. Νόμιζε ότι αστειευόμουνα. Τώρα ζωγραφίζω και με τους δύο τρόπους". ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ.

"Καπνιστής στο μπαλκόνι", ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, 2018

"Η Θυσία" ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ, 1974

Άτιτλο(ακρυλικό σε χαρτί), ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ.

"Η ωραία της Κέας", ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ.

Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Γούνα(Δέκατος Τέταρτος).